reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

16 Psyche: podivný asteroid jako další možný cíl pro NASA

21.10.2016, Jan Vítek, aktualita
16 Psyche: podivný asteroid jako další možný cíl pro NASA
Asteroid 16 Psyche je mnohými považován za nejpodivnější objekt svého druhu ve Sluneční soustavě. Nyní se stal ještě podivnější, neboť se na něm našla zmrzlá voda, a jde tak o horkého kandidáta pro program NASA Discovery.
16 Psyche je jeden z deseti největších objektů, který byl nalezen v pásu asteroidů. Má přes 250 kilometrů v průměru a tvoří přes 1 procento celé hmoty daného pásu. Objeven byl už v roce 1982 neapolským astronomem Annibale de Gasparis, který jej také pojmenoval po řecké mytologické postavě. Skládat se má přitom téměř výhradně ze železa a niklu, přičemž jde mezi asteroidy typu M o ten nejvíce metalický. V budoucnu by se tak mohl stát cílem pro těžbu, ale ještě daleko dříve pro program NASA Discovery. Mohl by tak být vybrán jak objekt zájmu budoucí sondy.




umělcova představa o 16 Psyche


Tento asteroid měl dle obecného mínění astronomů vzniknout z protoplanety, která byla divokým bombardováním zbavena svých vnějších částí, kvůli čemuž z ní zůstalo pouze holé metalické jádro. Sledování v infračerveném spektru ale odhalilo, že by na povrchu asteroidu měla existovat také zmrzlá voda, kterou mohly přinést další menší uhlíkaté asteroidy s hydratovanými materiály, jež do Psyche narazily už poté, co se stal jedním z nich. Donedávna si astronomové mysleli, že vodu bychom na něm hledali marně a že se skládá z 90 % ze železa a téměř celý zbytek je nikl. Objevil ji Driss Takir se svým týmem z US Geological Survey.

Už v roce 2014 bylo navrženo, že vzhledem k unikátním vlastnostem by asteroid Psyche měl být prozkoumán sondou, která by se na jeho oběžné dráze usídlila alespoň na 6 měsíců a zkoumala by jeho topografii, povrch, gravitaci, magnetismus, atd. Loni v září se Psyche dostal mezi pět semifinalistů v programu Discovery americké NASA a vzhledem k odhalení vody na jeho povrchu je to opravdu velký kandidát.

Pokud tak bude Psyche vybrána za cíl pro NASA, příslušná sonda by mohla startovat v roce 2020 a o šest let později by dorazila k asteroidu. Samotná NASA má pro tyto programy rozpočet půl miliardy dolarů a jde o třídu misí, do níž patří také Kepler Space Telescope hledající exoplanety, Messenger vyslaný k Merkuru nebo sonda Dawn, která se zaměřilan a Vestu a Ceres.

Zdroj: Astronomy
reklama