reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

20 let Windows 95: tehdy a dnes

24.8.2015, Michal Hala, aktualita
20 let Windows 95: tehdy a dnes
Před dvaceti lety – 24. srpna 1995 – Microsoft vydal Windows 95. Tehdy byla předinternetová doba, takže metody reklamy byly jiné. Jiná byla i situace na trhu – Microsoft sice měl solidní postavení, ale hrozila mu konkurence od společností Apple a IBM.
Jelikož se dnes spoléhám především na svou paměť, poprosím vás o shovívavost. Pokud najdete chybu, nebo budete chtít něco upřesnit, učiňte tak v diskusi. Začněme tehdejší situací na trhu. Microsoft zdaleka neměl tak jisté a dominantní postavení na trhu PC, jako má dnes. Sice už předtím uspěl se systémy DOS a Windows 3.1 a 3.11, ale za bukem číhala na sebemenší chybu konkurence v podobě Applu a IBM.

Zejména druhá jmenovaná společnost byla černým koněm mnoha analytiků se svým výborným systémem OS/2. Pokud se správně pamatuji, nic tenkrát nebylo předem jasné ani dané. Mnozí IT novináři v tehdejších papírových časopisech (internet, jak ho známe dnes, byl teprve v plenkách) sázeli spíše na tento systém.


Logo Windows 95


Teď se krátce podívejme na jubilanta. Kódové jméno bylo Chicago, podle oblíbené kapely Billa Gatese. Připomenu stručně hlavní rysy – nová dvaatřicetibitová architektura (ovšem zčásti stále založená na DOSu), nové GUI s nabídkou Start a dalšími prvky, které vydržely dodnes (zejména hlavní panel, plocha a správce úloh). Současně Microsoft uvolnil i první verzi prohlížeče Internet Explorer, který se postupně stal dominantním prohlížečem (to ovšem nutně neznamená nejlepším).

Minimální požadavky pětadevadesátek byly: procesor Intel 386, 4 MB RAM, aspoň 50 MB místa na disku a VGA monitor. Doporučené požadavky byly trochu vyšší: Intel 486, 8 MB RAM a SVGA monitor. Zdá se to dnes všechno směšně málo, že? I nejslabší dnešní telefon strčí tehdejší konfigurace hravě do kapsy. A dnešní Windows 10 potřebují zhruba o dva řády vyšší frekvence procesoru a o tři řády více RAM.

Ani samotný Microsoft tehdy neměl jedinou řadu operačních systémů pro desktop, kromě pětadevadesátek tu byla verze (řada) NT, která byla určená pro takzvané PC workstation, tedy silnější konfigurace PC. Ty měly konkurovat v segmentu robustnějších vědeckotechnických aplikací tehdy dominantním pracovním stanicím (workstation) s různými proprietárními Unixy. Ona totiž písíčka (respektive tandem Wintel) tehdy v téhle oblasti vůbec nebyla dominantní platformou, tak jako jsou dnes. A například Apple používal vlastní hardware (respektive tuším od Motoroly).


Design Windows 95


Design Windows 95 a architektura NT se časem protnuly a výsledkem byly Windows NT 4.0, 2000 a veleúspěšná XP. Další zajímavosti z té doby – serverům dominovaly Unix a Novell NetWare, data se přenášela na 3,5“ disketách a internet byl dostupný (pokud vůbec) přes modem o přenosové rychlosti v řádu maximálně desítek kilobitů za sekundu.

Jelikož internet byl tedy v plenkách, čerpali jsme tehdy dychtivě veškeré informace z odborného tisku výhradně v papírové podobě. To znamená, že jsme jednou za měsíc nedočkavě očekávali poštu a doufali, že v některém z několika tehdejších IT časopisů najdeme novinky o Windows 95 a případně i o jejich konkurentech (zejména o OS/2).

Samotný Microsoft volil úplně jiné metody inzerce než dnes, kupoval si prostor v papírových médiích a také v televizi (aspoň v USA). Mediální „humbuk“ kolem Windows 95 nakonec vyvrcholil tím, že slavnost v kampusu v Redmondu 24. srpna 1995 byla dokonce přenášena televizí přes satelit. Což byl vrchol tehdejších mediálních možností i zájmu.

A co z Windows 95 přetrvalo? Architektonicky nic, ale oblíbenost menu Start a desktopu s hlavním panelem dostatečně demonstroval osud Windows 8 a vítězný návrat těchto designových prvků ve Windows 10. Takže se s „pozůstatky“ designu Windows 95 (přinejmenším prozatím) budeme setkávat po dvaceti letech i nadále.

Zdroje: Wikipedia 1, 2
reklama