reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

3D tisk: cesta z neznáma do domácností

14.5.2014, Jan Vítek, článek
3D tisk: cesta z neznáma do domácností
Ještě před několika lety by si málokdo pomyslel, že si již dnes budeme moci za vcelku rozumnou cenu koupit 3D tiskárnu, která nám dokáže s použitím různých materiálů vytisknout i velmi složité předměty. Kam jsme se to tedy za tu dobu dostali a jak je to možné?
Kapitoly článku:
  1. 3D tisk: cesta z neznáma do domácností
  2. Technologie 3D tisku
  3. Jak vybrat 3D tiskárnu?
Zrod spotřebitelských 3D tiskáren se neudál ve vývojových centrech velkých firem vyrábějících elektroniku, ale spíše v garážích různých nadšenců a komunit a také na univerzitách. Však 3D tiskárny ve své podstatě nejsou žádnou úžasnou technologií a v principu jde o jednoduchá zařízení. Když to trochu zjednodušíme, jde pouze o to, aby tisková hlava dokázala natavený materiál umístit do té správné pozice v trojrozměrném prostoru a zde můžeme vidět podobu třeba s podomácku vyrobenými CNC frézkami.





Není tedy divu, že existuje řada projektů i na crowdfundingových serverech, jako je Kickstarter nebo Indiegogo, kde v současnosti probíhá financování přinejmenším 6 projektů 3D tiskáren. Dokonce tu máme i 3D tiskárnu využívající jako materiál jídlo, ale to není žádné překvapení, protože tento nápad není nijak nový. Však dnešní 3D tiskárny dokáží vyrobit objekty ze široké škály materiálů, a to včetně kovu a dřeva, nicméně nejpoužívanější a nejvíce sledované jsou tiskárny, které používají snadno tavitelný plast.

Díky relativní jednoduchosti na výrobu můžeme říci, že 3D tiskárny čeká světlá budoucnost, a to snad již velmi brzy. Už dnes si můžeme svou 3D tiskárnu pořídit domů, ale pokud si budete vybírat z komerčně dostupných produktů v českých obchodech, musíme počítat s cenou pohybující se v desítkách tisíc korun. Probíhající projekty ale slibují ceny daleko nižší, které se dostanou pod hranici 10 tisíc (v zahraničních obchodech je to už realitou) a po nastartování masové produkce nebude snad nic bránit tomu, aby ceny dále klesaly. Však dnes si můžeme koupit stolní laserovou tiskárnu za cenu pod 2000 Kč a tu můžeme pokládat za složitější zařízení, než je domácí 3D tiskárna. Dá se tedy říci, že z technologického hlediska tu nejsou žádné překážky a vše je spíše otázkou samotné výroby a marketingu.

Jak se k tomu staví velcí a tradiční výrobci tiskáren, od kterých bychom logicky očekávali, že se budou snažit nástup 3D tiskáren zachytit? Dá se říci, že z jejich strany není zatím žádná aktivita patrná, alespoň co se týče spotřebitelských tiskáren. Může jít ale jen o klid před bouří, neboť společnost Hewlett-Packard oznámila, že letos v červnu představí řadu novinek týkajících se 3D tisku. Nicméně i přes všeobecné nadšení si její zástupci uvědomují, že svět 3D tisku potřebuje ještě dospět a vyřešit některé důležité otázky. S tím nelze než souhlasit, protože v současnosti tento svět připomíná džungli, v níž se běžný uživatel nemůže snadno orientovat. Působí tu řada dosud neznámých firem nabízejících produkty s různou uživatelskou přívětivostí a dokonce i stavebnice. HP se proto dle vlastních slov nejdříve zaměří na firmy, než se přesune k běžným spotřebitelům. Nicméně právě pro firmy již má v nabídce modely Designjet 3D and Color 3D Printer.




3D tiskárna z překližky za 350 USD - printrbot.com


HP má také důvody k obavám i kvůli finančním výsledkům společností, které vyrábí 3D tiskárny. Jde o 3D Systems, ExOne a StrataSys, což je nejúspěšnější firma v USA s čtvrtinou trhu a značkou MakerBot. Tyto firmy v předchozím roce rostly o 150, 128 a 65 procent, ovšem v tomto roce se trend obrátil a prozatím prodeje klesají o 33, 30 a 13 %, což je velmi prudký obrat dávající důvod ke starostem. Že by počáteční nadšení začalo opadat a zákazníci jsou již více obezřetní?

Pokud tedy nejste nadšenec do 3D tisku, zatím se můžete dívat, číst si o novinkách, vyčkávat a přemýšlet o tom, na co vlastně takovou tiskárnu použijete.


K čemu vlastně domácí 3D tiskárnu?


Člověk, který čte pouze denní tisk, může o 3D tiskárnách vědět především to, že si s jejich pomocí můžeme vyrobit i funkční zbraň, ale jednostranně zaměřené informace ponechme stranou. Před koupí 3D tiskárny by se měl uživatel informovat, co jeho kýžený model vůbec zvládne, aby se nakonec nedivil, že výsledné produkty jsou pro daný účel příliš hrubě zpracované, křehké nebo je tiskárna nesnesitelně pomalá a pro svůj účel nevhodná.

Vizionáři mluví o době, kdy 3D tiskárny v domácnostech budou moci na přání uživatele vytisknout v podstatě cokoliv, třeba hrníček, mechanickou hračku, rámečky pro brýle nebo třeba i jídlo. Záleží v podstatě jen na tom, jaké materiály lze prohnat její tryskou a samozřejmě i na tom, zda se taková výroba vyplatí. A o tom to všechno je. Prozatím jsou domácí 3D tiskárny spíše jen velmi zajímavé hračky pro nadšence do technologií a jak říkají zástupci firmy Hewlett-Packard, nejde o technologii a produkty připravené pro masy.


Pokud si ale chcete vyrobit třeba vlastní šachové figurky, nebo 3D tiskárnu využijete v domácím kutilství, či si prostě jen chcete sestavit model proudového motoru (viz video), nic vám nebrání si ji pořídit už dnes, kdy ještě není běžnou nabídkou obchodů, novým hitem a vlnou, jež vysává peněženky běžných spotřebitelů jako chytré telefony či tablety.

reklama