reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

3D tisk pomůže Boeingu snížit náklady na výrobu satelitů

24.2.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
3D tisk pomůže Boeingu snížit náklady na výrobu satelitů
Letecká firma Boeing chce snížit výdaje a také zvýšit rychlost výroby svých satelitů. K dosažení tohoto cíle pomůže společnosti technologie 3D tisku, kterou Boeing začleňuje do procesu výroby umělých družic.
Pro výrobu raket, kosmických lodí nebo třeba satelitů jsou potřeba nemalé částky. Tyto vysoké výdaje potřebuje mnoho společností snižovat. Americká letecká firma Boeing má se svými velkými a highendovými satelity stejný problém. Jeden takový satelit vyjde průměrně zhruba na částku 150 miliónů dolarů, což je v přepočtu suma blížící se ke čtyřem miliardám korun. To chce ale společnost v budoucnu změnit.

Současné výrobní postupy, které Boeing využívá, jsou pro společnost příliš pomalé a drahé. Boeing tak za jeden rok vyrobí počet satelitů, který by se dal spočítat na prstech dvou rukou. Podle obchodního ředitele Boeingu Paula Rusnocka je toto tempo příliš pomalé a aby společnost zůstala konkurenceschopná, musí se to změnit. Společnost plánuje zavést nové výrobní postupy, které budou využívat technologii 3D tisku. To však s sebou nese i následky, protože nebude potřeba tolik pracovníků na montáž satelitů. I tento krok zajistí Boeingu nižší náklady na výrobu.

Firma Boeing chce především najít způsob, jak svá vesmírná zařízení vyrábět s podobnou rychlostí, jaká je standardní u divize Boeingu, která se zabývá výrobou letadel. Letadlo Boeing 737 je společnost schopná postavit za jedenáct dní.



Boeing už začal realizovat využívání technologie 3D tisku ve svém výrobním procesu. Děje se tomu konkrétně v zařízení v Los Angeles. 3D tištěné modulární satelity mají však i své nevýhody. jejich životnost je jen sedm až osm let, což je jen polovina toho, co vydrží satelity vyráběné a montované "tradičním způsobem". I když spousta společností poptává nové a nové družice, které by ráda vypustila do vesmíru, je třeba myslet i na kosmický odpad. Kolem Země totiž krouží mnoho vysloužilých přístrojů a úlomků, které mohou znamenat například i nebezpečí pro nové lety do vesmíru. V současné době se vědci snaží přijít na nejlepší způsob, jak se komického odpadu zbavovat.

S cílem snížit výdaje potřebné na výrobu staví společnost Airbus a startup OneWeb automatizované výrobní linky na Floridě. Tato automatizovaná továrna bude následně produkovat až stovky malých satelitů ročně. Jejich cena by měla být zhruba 500 000 dolarů za kus, což dělá přibližně 12,8 miliónu korun.

Zdroje: 3ders.org, engadget.com
reklama