reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

3D tisk v Brně: barvy, design i titanové kolo

6.10.2014, Jan Vítek, článek
3D tisk v Brně: barvy, design i titanové kolo
Na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně byly k vidění novinky a aktuální technologie v 3D tisku, zajímavosti a probírala se i jeho budoucnost. V tomto článku se pokusíme vypíchnout vše zajímavé, co bylo možné vidět a slyšet.

MCAE a ti další


Když mluvíme o produktech firem Stratasys, Makerbot a GOM, pak je třeba mluvit také o firmě MCAE, která jejich produkty dodává na český i slovenský trh. Na veletrhu bylo k vidění několik modelů tiskáren a my začneme s tiskárnami značky Stratasys.




Stratasys uPrint SE Plus - klikněte pro zvětšení -


Tiskárna uPrint SE Plus pracuje s technologií Fused Deposition Modeling (FDM) a materiálem ABSplus, který je k dispozici v několika barvách. Její pracovní prostor má rozměry 203 x 203 x 152 mm a pak si můžeme vybrat mezi dvěma tloušťkami jedné vrstvy - 0,254 mm nebo 0,33 mm pro rychlejší tisk v horší kvalitě, což na dnešní dobu už nejsou nejlepší parametry.




- detail probíhajícího tisku v uPrint SE Plus -


Další 3D tiskárnou v akci na brněnském veletrhu byl Fortus 400mc, což už je mnohem pokročilejší model, který dokáže pracovat s různými materiály. Mezi ně patří polykarbonáty, ABS, Nylon a další, které se dají využít třeba i ve zdravotnictví a nabízí různé vlastnosti jako odolnost vůči UV záření, chemikáliím, teplu, apod. Stavební prostor je v tomto případě až 406 x 355 x 406 mm, minimální síla vrstvy je 0,127 mm.




Stratasys Fortus 400mc - klikněte pro zvětšení -


Zástupcem levnějších a menších tiskáren od firmy Stratasys se stal Mojo, jenž může pracovat i v kanceláři na stole. I v tomto případě jde o technologii FDM s využitím barevných plastů ABSplus a jedná se o ten nejlevnější model ze série Idea, do níž patří také výše zmíněná uPrint SE Plus. Pracovní prostor má tvar krychle s hranou 127 mm a tloušťka jedné vrstvy je 0,127 mm. Jde tedy o 3D tiskárnu určenou pro ty, kteří ji jen chtěji zapojit a začít používat.




Stratasys Mojo


Společnost MakerBot, která tedy nyní již spadá pod křídla Stratasysu, představila své horké novinky, a to Replicator Mini a Replicator Z18, které už i na našem trhu doplnily dříve představený Replicator. K vidění byly všechny tři modely, a to i v provozu.




MakerBot Replicator Mini - klikněte pro zvětšení -


Replicatory mají sjednocený design a ukazují své ostré hrany černého rámu a prosklené strany, takže skoro vypadají jako moddingová počítačová skříň. Je také na první pohled vidět, že pokud něco z produkce Stratasysu má být spotřebitelským zbožím, jsou to právě tyto Replicatory. I tak ale nejde o produkty za pár korun a nejlevnější model Replicator Mini přijde na 1375 amerických dolarů.

Replicator Mini zvládne tisknout v prostoru 100 x 100 x 125 mm, a to ve vrstvách o tloušťce 200 mikronů, což je 0,2 mm. Určen je pro materiál PLA, vybaven je rozhraním Wi-Fi a kamerou a nepotřebuje asistenci při vyrovnávání povrchu, které zde není třeba provádět. Rovný povrch je přitom základním předpokladem úspěchu při 3D tisku, neboť je nutné, aby podložka byla ve všech místech stejně daleko od tiskové hlavy.




MakerBot Replicator 5. generace - klikněte pro zvětšení -


Přímo v akci byl ukázán hlavní model své řady, MakerBot Replicator 5. generace, který tisknul s využitím modrého materiálu PLA. Využívá k tomu skleněný podklad, jež byl, jak je vidět na spodní fotografii, pro větší bezpečnost při tisku pokryt vrstvou zajišťující pevné přichycení. To je naprostý základ úspěšného 3D tisku, který by byl posunutím tvořeného díla zmařen. Tato 3D tiskárna dokáže tvořit v prostoru 252 x 199 x 150 mm a tloušťka jedné vrstvy je v tomto případě 0,1 mm, čili oproti modelu Mini pouze poloviční. Tiskárna má navíc Ethernet a port pro USB flash disky. Její cena je ale také více než dvojnásobná.





Nakonec tu máme i Replicator Z18, tedy alespoň jeho detail. Tato 3D tiskárna je oproti ostatním verzím velmi vysoká, což se odráží i v pracovním prostoru s rozměry 305 x 305 x 457 mm, čili zde je možné tvořit až téměř půl metru vysoké modely. Rozlišení tisku na výšku je stejně jako u klasického Replicatoru 0,1 mm a i jinak je výbava naprosto stejná, tedy až na to, že základna pro tisk je vyrobena z materiálu PC-ABS a ne ze skla.




Replicator Z18 - klikněte pro zvětšení -


Disciplína 3D tisku je pevně spojena také s 3D skenováním objektů, což je jeden ze způsobů, jak získat potřebné 3D modely, jež použije 3D tiskárna k vytvoření svého produktu. Na veletrhu byl vystaven nejmenší ze systémů ATOS ScanBox od společnosti GOM, a to model 4105. Vybaven je robotickou rukou, která má na konci 3D optický skener ATOS Triple Scan, jenž postupným "okukováním" objektu tvoří jeho 3D model.




GOM ATOS ScanBox 4105 - klikněte pro zvětšení -


To bychom měli nejzajímavější prezentované "mašinky" a nyní se podíváme na neméně zajímavou expozici modelů vyrobených různými metodami 3D tisku.
reklama