reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

3D tiskárna ve vesmíru přijímá zakázky ze Země

3.5.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
3D tiskárna ve vesmíru přijímá zakázky ze Země
Na Mezinárodní vesmírnou stanici byla dopravena 3D tiskárna od společnosti Made In Space. Ta kromě výroby předmětů pro potřeby ISS nabízí i možnost tisku zakázek pro zájemce ze Země, kteří chtějí mít výrobek z vesmíru.
Technologie 3D tisku najde ve vesmíru ještě mnohem větší využití než tady na Zemi. To zejména z toho důvodu, že pak nebude nutné na ISS dopravovat hotové součástky a výrobky, ale jen čistě materiál do 3D tiskáren, které budou schopné pak vše potřebné vytisknout přímo na místě. Výrobky vytištěné 3D tiskem budou lehčí než ty dovážené ze Země, protože nemusí zvládnout zátěž při startu rakety. Problém ale spočívá v tom, že se musí jednat o speciální 3D tiskárnu, která bude schopná fungovat ve stavu beztíže.

Nedávno, 27. dubna, byla na ISS dopravena 3D tiskárna od společnosti Made In Space s názvem Additive Manufacturing Facility (AMF). Nejedná se o první 3D tiskárnu ve vesmíru, za zmínku stojí Zero-G Printer od stejné společnosti, která byla na Mezinárodní vesmírnou stanici dovezena v roce 2014. Tiskárna AMF je nyní zpřístupněna pro výzkum a je k dispozici pro komerční účely.

V budoucnu by podle společnosti Made In Space 3D tisk mohl mít na svědomí až 30 % všech součástek na ISS. Výroba náhradních dílů pro Mezinárodní vesmírnou stanici přímo ve vesmíru je však jen jednou z možností využití této 3D tiskárny. Nyní se AMF totiž kromě tisku součástek pro posádku zabývá i poptávkou třetích stran. Tito lidé totiž touží po výrobcích vyrobených ve vesmíru.





Jedná se o první výrobnu součástek a nástrojů ve vesmíru, pomocí níž Innovation Labs od Lowe's budou produkovat výrobky, které si veřejnost bude moct koupit. V současnosti nabízí 3D tiskárna AMF výběr z více než 30 polymerů, z nichž tiskne produkty, plánuje se však ještě rozličnější množství materiálu, jakmile se schválí jeho používání na ISS. Additive Manufacturing Facility je možné ovládat buď přímo, nebo dálkově ze Země.

Lidé, kteří si budou přát výrobky vytisknuté přímo ve vesmíru, si tak budou moct své přání splnit. Andrew Rush, CEO společnosti Made In Space prohlásil: "Tento moment je pro nás vzrušující, protože můžeme říct, že rozjíždíme podnikání. Je to velký okamžik pro komerční prostor. S AMF si zákazníci a výzkumníci mohou nechat poprvé vyrobit užitečné předměty ve vesmíru."

Potenciální zákazníci by se také měli najít. Stát by se jimi mohly podniky, výzkumní pracovníci nebo čistě jen nadšenci, využít AMD by mohla i NASA. Výrobky mohou být použity pro vzdělávací účely, experimentování či výzkum. Produkty bude možné odeslat na Zem - přímo k zákazníkům.

Nejedná se však o vůbec levnou záležitost, s tím ale musí zájemci počítat. Za jednu zakázku zaplatí zákazník mezi 6 000 a 30 000 dolary, což je v přepočtu přibližně mezi 140 000 a 700 000 Kč. Pokud se jedná o vzdělávací účely, můžou být poskytnuty nějaké slevy. V současné době se však zájem o produkty z vesmíru už projevil, 3D tiskárna AMF má už po nejbližších šest měsíců co dělat. Nadšených zákazníků tedy není vůbec málo.

Zdroj: 3ders.org
reklama