reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

3D tiskárna z Harvardu vytváří pomocí laseru kovové výrobky přímo v prostoru

18.5.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
3D tiskárna z Harvardu vytváří pomocí laseru kovové výrobky přímo v prostoru
Vědci z Harvardovy univerzity vyvinuli speciální metodu 3D tisku, kde jako materiál využívají kov. Prostorové výrobky je možné v jednom kroku vytisknout přímo ve vzduchu, a to díky laserové technologii vytvrzování.
Technologie 3D tisku dokáže používat široké spektrum materiálů, zatím však mezi nimi převažují spíše polymery. 3D výrobky z kovů však mohou najít své podstatné využití v nejrůznější spotřební elektronice nebo třeba i medicínských přístrojích. Tým vědců z Harvardovy univerzity představil zařízení pro 3D tisk, které je schopné vytvářet i složité struktury z kovu, a to přímo ve vzduchu.

Materiál díky laseru tuhne hned, jakmile vyteče z drobné trysky, takže je možné v prostoru vytvořit jakýkoliv tvar. Laser pro tuhnutí musí být přesně naprogramovaný, aby materiál ztvrdl hned, ale naopak nesmí zacpat trysku. Na vývoji této 3D tiskárny spolupracoval Harvardský Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering společně se SEAS (John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences).

Drobné kovové předměty je možné vytisknout v jediném kroku. Vedoucí výzkumného týmu Jennifer Lewis pracuje s inkoustem, který obsahuje nanočástice stříbra, díky němuž jsou výsledné výrobky vodivé, takže najdou své využití v elektronice. Tisková hlavice se dokáže pohybovat podél 3 os a vytvářet různě zakřivená stříbrná vlákna, která jsou tenčí než lidský vlas. Z kovového materiálu se dají tvarovat například předměty spirálovitého tvaru, možné jsou i ostré ohyby. Harvardova univerzita předváděla schopnosti své 3D tiskárny i na drobných motýlcích, kteří vznikli během několika vteřin.


Podle člena výzkumného týmu Marka Skylar-Scotta bylo nejtěžší optimalizovat vzdálenost samotné trysky a laseru pro vytvrzování. "Pokud se laser dostane při tisku příliš blízko trysce, ztuhlý materiál trysku ucpává," prohlásil Mark Skylar-Scott. Na druhou stranu je nutné, aby materiál rychle tvrdl a udržel svůj tvar. Díky správnému seřízení je pak tryska pro 3D tisk schopná vytvořit ze stříbrného drátku libovolný tvar.

"Použití laserové technologie pro zvětšení možností v oblasti 3D tisku nejenom inspiruje k novým druhům produktů, ale i vzrušujícím způsobem posune hranice zhotovování nejrůznějších tvarů. A to znovu potvrzuje, že dříve přijaté limity designu mohou být překonány inovací," prohlásil ředitel Wyss Institute Donald Ingber.

Zdroje: engadget.com, harvard.edu

reklama