reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

3D tiskárna zvládne v budoucnu vyrobit i ledvinu

21.8.2013, Jan Vítek, aktualita
3D tiskárna zvládne v budoucnu vyrobit i ledvinu
Dnes nás nepřekvapí, že 3D tiskárny zvládnou vyrábět předměty nejen z plastu, ale také z kovu, skla či jiných materiálů, přičemž nejpoužívanější a cenově nejdostupnější (už i pro běžné smrtelníky) jsou právě ty, které využívají plasty. To...
Dnes nás nepřekvapí, že 3D tiskárny zvládnou vyrábět předměty nejen z plastu, ale také z kovu, skla či jiných materiálů, přičemž nejpoužívanější a cenově nejdostupnější (už i pro běžné smrtelníky) jsou právě ty, které využívají plasty. To mohou být konkrétně biologicky odbouratelné PLA plasty nebo známé ABS plasty, jež jsou oproti PLA odolnější. Zpráva společnosti Aroja popisuje další možnosti piužití.




- ocelový "výtisk" -


Další používané materiály pro 3D tisk pak jsou kovy, sklo, sádra, písek, keramika nebo vosk, přičemž sklo i kov může být použitý v podobě prášku (ocel, bronz) nebo lze využít také tekutý kov (75 % galium, 25 % indium). Ve stavebnictví je zase cílem 3D tisk z písku, vody a cementu, čili betonu, jenž by umožnil snadno vytvářet různě tvarované stavby. První taková stavba, tzv. Podélný dům, se má realizovat již v příštím roce, a to pod taktovkou nizozemského architekta J. Ruijssenaarse.




- plánovaný dům architekta Ruijssenaarse -


3D tisku si více začala všímat také agentura NASA, která chce obyvatelům ISS na oběžné dráze tisknout pizzu. Koncept je stále stejný, jen se místo plastu či jiného materiálu použijí jedlé náplně. Již dnes je přitom možné využít k tisku čokoládu, která se ale jeví díky svým vlastnostem jako ideální materiál - snadno se rozpustí i ztuhne, což o klobáse říci nelze.

Patrně nejvíce ambiciózním projektem 3D tisku je využití v medicíně pro výrobu náhradních orgánů pro transplantace. Byla již takto vyrobena umělá čelist nebo lidské ucho z živých buněk a hydrogelu s alginátem pro dosažení požadované pružnosti a pevnosti. Nicméně taková fungující ledvina je už něco jiného, a to i proto, že je třeba tisknout bez příměsí cizorodých látek, a to z embryonálních kmenových buněk. Ty se při prvních pokusech tiskem ničily, ovšem již nyní má být na světě tiskárna, která s nimi umí manipulovat šetrněji, aby proces přežily. Umělá ledvina, čímž nemáme na mysli krabici vedle postele pro dialýzu, už možná není tak daleko.

Zdroj: TZ Aroja
reklama