reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

3D výtisky z ISS jsou zpět na Zemi pro otestování

19.2.2015, Jan Vítek, aktualita
3D výtisky z ISS jsou zpět na Zemi pro otestování
3D tiskárny se na konci minulého roku dostaly na oběžnou dráhu, konkrétně na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). První 3D výtisky Made in Space se nyní již dostaly zpět na Zemi a čeká je testování.
NASA chce totiž zjistit, jak se liší od 3D výtisků vytvořených při naší normální gravitaci. Na ISS zato panuje stav beztíže, či přesněji mikrogravitace a NASA již zjistila, že tištěné objekty se v takových podmínkách pevněji přichytí ke svému podkladu a je nyní bude zkoumat, jak dobře jsou spojeny jednotlivé vrstvy. Od listopadu minulého roku tak byla na ISS vytištěna řada objektů, které byly nyní odeslány zpět. Zjistit kvalitu těchto výtisků je přitom pro NASA velmi důležité, však 3D tisk má zvláště na ISS či ve vesmírných plavidlech velký potenciál a díky němu by si astronauti mohli tvořit třeba náhradní díly, pokud to tedy bude v možnostech jejich 3D tiskárny. To je tedy ještě hudba budoucnosti, ale už nyní je jasné, že takový způsob bude daleko rychlejší i levnější, než kdyby musel náhradní díl putovat zásobovací lodí.





Samozřejmostí pak je možnost uploadovat na ISS příslušná data, dle nichž se vytisknou hotové 3D objekty, což už bylo vyzkoušeno. Ty nesou značku Made in Space, což je název společnosti, která vyrobila příslušnou 3D tiskárnu pro ISS, přičemž ta byla přímo navržena pro práci v mikrogravitaci.

Již brzy bychom se tedy dozvědět, jestli výtisky z ISS jsou stejně dobře použitelné jako ty vyrobené na Zemi, nebo jsou snad dokonce ještě lepší. Z ISS je přivezla soukromá loď Dragon společnosti SpaceX, která k ISS startovala 10. února a vezla také potřebné zásoby. Finální otestování výtisků představuje závěr aktuální částí projektu, který má ambice vyrobit zařízení využitelné pro let na Mars s lidskou posádkou.

Dragon však krom 3D výtisků vzal s sebou dolů ještě také sazenice vypěstované přímo na ISS, které by mohly vést k vyšlechtění plodin, jež budou efektivněji využívat dostupné zdroje. Ty by přišly vhod jak na polích, tak ve vesmírné lodi na dlouhé misi na Mars.

Zdroj: Engadget
reklama