reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

3DMark dostal procesorové testy

24.6.2021, Jan Vítek, aktualita
3DMark dostal procesorové testy
UL Benchmarks konečně připravili pro sadu herních benchmarků 3DMark profilové testy samotných procesorů. Nejde tak už jen o dílčí testy v rámci grafických benchmarků, ale zbrusu nový CPU Profile test. 
CPU Profile test je pro 3DMark okamžitě k dispozici a jedná se o jednoduchý způsob porovnání výkonu našich CPU s využitím jednoho, dvou, čtyř, osmi, šestnácti a potažmo ještě více vláken. Test je tak připraven s ohledem na dnešní vícejádrové procesory a vcelku pochopitelně se počet vláken zastavil na 16, neboť kdyby jich tu bylo ještě více, v případě moderních Intelů Rocket Lake by jedna kolonka zůstala prázdná.  
 
 
Nicméně tím nejsou vícejádrové Ryzeny se 12 a 16 jádry znevýhodněny, neboť tu je i test s využitím maximálního možného počtu vláken, který v případě testovaného Core i9-11900K pochopitelně odpovídá testu se 16 vlákny. Výsledky jsou jako obyčejně předkládány ve formě bodového skóre a vypadá to, že to možná úměrně škáluje s počtem jader, čili v ideálním případě bychom měli v případě skóre 1000 v jednovláknovém testu získat 2000 bodů ve dvouvláknovém a tak dále. Pak ovšem 8550 bodů v 16 vláknovém testu procesoru Core i9-11900K vzhledem k základu 1090 bodů v jednovláknovém nevypadá moc lichotivě. 
 
Dále tu máme ještě monitorování teploty procesoru v různých částech testu a přehled budeme mít v časové ose i o dosažených taktech, což se může dobře hodit pro rychlé zjištění, zda konfigurace turba procesoru odpovídá realitě. Výsledky si samozřejmě budeme moci porovnat díky tvořené databázi, abychom zjistili, jak jsou na tom ostatní se stejným či podobným hardwarem. 
 
 
To přitom ukazuje každé dílčí skóre na zelené stupnici, kde je černou čárkou označený medián, zeleně pak naše skóre v celkové škále, čili šedý zbytek nám v takovém případě chybí k nejvyššímu naměřenému výsledku. Tím se ale nebudeme muset moc trápit, neboť je jasné, že maximum bude platit spíše pro testy profesionálních overclockerů využívajících pro chlazení tekutý dusík. Důležitější je tak medián. 


reklama