reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

3TB SSD je na světě, pracuje se na 5TB

18.2.2015, Jan Vítek, aktualita
3TB SSD je na světě, pracuje se na 5TB
Společnost Fixstars si připravila pro náročné zákazníky 2,5" SSD s rozhraním SATA 6 Gbps, které nabídne kapacitu 3 TB. Ve vývoji přitom má už další model, který dosáhne dokonce 5TB kapacity a přijít na trh má už velmi brzy.
Dle dosavadního vývoje SSD a jejich kapacity bylo jen otázkou času, kdy překonají klasické pevné disky. Nyní už k tomu mají velmi blízko, neboť 5TB model Fixstars SSD-5000M se má objevit ještě v tomto kvartálu, čili do konce března.





Fixstars, ač se to dle jejího jména nezdá, je japonská společnost, která má však kanceláře v Silicon Valley. Není tak divu, že svá nová 3TB SSD-3000M a 1TB SSD-1000M představila nejdříve v Japonsku ,a to v listopadu minulého roku. Nyní tyto modely přichází i na trhy v Severní Americe. Firma Fixstars přitom není tradičním výrobcem úložných zařízení a ani hardwaru. Dříve se orientovala na softwarové produkty pro paralelizaci a optimalizaci, takže její nové SSD produkty jsou menším překvapením.

Při výrobě 3TB SSD firma dle vlastních slov použila paměti Flash určené pro malá mobilní zařízení a doslova je nacpala do klasického 2,5" těla s výškou 9,5 mm. Jedná se o 19nm paměti MLC NAND Flash a SSD s klasickým rozhraním SATA 6 Gbps, které slibuje datovou propustnost 520 MB/s při čtení a 500 MB/s při zápisu. Vedle toho nechybí podpora TRIM, Garbage Collection a S.M.A.R.T. SSD spotřebuje maximálně 6,2 W, přičemž typická spotřeba při aktivitě je 5 W a v klidu pak 3 W.

To vše ale nebude zadarmo, však 1TB verze stojí bez daně 990 USD, takže u 3TB můžeme očekávat alespoň trojnásobnou cenu.

Zdroj: Hexus.net
reklama