reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

6nm AMD Rembrandt se ukázal v pouzdru FP7

31.12.2021, Jan Vítek, aktualita
6nm AMD Rembrandt se ukázal v pouzdru FP7
AMD by mělo už brzy představit své vůbec první 6nm čipy, mezi něž bude patřit také generace APU Rembrandt, a to přinejmenším mobilních verzí. Server VideoCardz nyní už ukázal model Ryzen 9 6980HX na příslušné desce.
Máme tu tak konkrétně základní desku, která patří novým herním notebookům Alienware m17 R5, které budou vybaveny čipy AMD Ryzen 6000 a evidentně i Radeony. Dle VideoCardz se máme dívat na desku toho nejrychlejšího notebooku chystaného pro příští měsíce v rámci programu AMD Advantage.
 
 
Čipy AMD Rembrandt budou využívat pouzdro FP7, které má ovšem stejné rozměry jako FP6 pro Cezanne či Renoir, a to 25 x 35 mm. Samotný čip ale bude větší a jak uvádí Patrick Schur, má zabrat plochu 208 mm2. To by zhruba odpovídalo vzhledem k tomu, že Cezanne jsou velké 156 mm2.
 
 
AMD Rembrandt přitom dle následujícího diagramu od ExecutableFix nabídnou stejně jako Cezanne osm jader Zen 3,ale už samozřejmě paměti DDR5 a vedle nich podporu PCIe 4.0. Ovšem vypadá to, že největší podíl na nárůstu velikosti čipu bude mít výměna iGPU generace Vega za Navi ve verzi RDNA 2. Právě na novou výkonnější grafiku jsme v případě nové generace APU nejvíce zvědaví, neboť očekáváme další větší výkonnostní skok, který umožní právě i vyšší propustnost pamětí DDR5. 
 
Diagram také odhaluje, že iGPU tu bude mít celkem šest Work Group (WGP), přičemž jedna WGP obsahuje dvě CU, čili celkově by Rembrandt měly nabídnout iGPU vybavená až 768 CU. Tím o jednu CU předčí i starší integrované RX Vega 11.
 
 
V případě Alienware m17 R5 nám ale výkon iGPU může být v podstatě jedno, když tu máme samostatnou grafiku a pro tu má Rembrandt připraveno sice jen osm linek PCIe, ale právě verze 4.0, které svou propustností odpovídají rozhraní PCIe 3.0 x16. A vedle toho tu jsou ještě tři sady PCIe 4.0 x4.  


reklama