reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

7-Zip je dostupný pro Linux. Poprvé po 22 letech exkluzivity na Windows

12.3.2021, Jáchym Šlik, aktualita
7-Zip je dostupný pro Linux. Poprvé po 22 letech exkluzivity na Windows
Populární software pro práci s archivy 7-Zip vyšel ve verzi 21.01 Alpha, která přináší jednu zásadní novinku. Vůbec poprvé vyšla kromě Windows také pro Linux. Zatím ovšem pouze jako nástroj v příkazovém řádku.
Bezplatný a svobodný software 7-Zip se stal jedním z nejoblíbenějších programů pro práci s archivy. Od svého vydání v roce 1999 prošel řadou změn, ale vždy byl oficiálně dostupný pouze pro jedinou platformu: Windows. Tento problém řadu let řeší neoficiální port p7zip určený pro Linux. Tento týden konečně přišla změna, neboť 7-Zip 21.01 Alpha je první verzí dostupnou také pro Windows a Linux. K dispozici jsou balíčky pro 32bitové i 64bitové architektury x86 a ARM, které lze stáhnout odsud.
 
 
Linuxový 7-Zip zvládne to stejné jako verze pro Windows, ale liší se v jedné zásadní věci. zatím funguje jen jako utilita v příkazovém řádku, takže pro běžné uživatele nebude používání softwaru příliš pohodlné. Naproti tomu uživatelé Windows si mohou vybrat, zda chtějí 7-Zip používat v příkazového řádku nebo s grafický uživatelským rozhraním. Vývojář Igor Pavlov stojící za softwarem 7-Zip prohlásil, že jeho port je podobný jako p7zip, ale nikoliv totožný. Konkrétní rozdíly proti neoficiálnímu portu ovšem neuvádí. Minimálně bude ovšem výhodou rychlejší vydávání nových verzí.
 
7-Zip 21.01 Alpha přináší i několik různých vylepšení a oprav chyb, které se týkají rovněž verze pro Windows. Tato aktualizace přichází přibližně dva měsíce po verzi 21.00 Alpha z ledna 2021. Program je dostupný pod licencí GNU LGPL a podporuje desítky souborových formátů pro komprimaci včetně svého vlastního formátu 7z založeném na algoritmu LZMA s vysokým kompresním poměrem. Autor zároveň slibuje až o 10 % efektivnější kompresi pro formáty ZIP a GZIP ve srovnání s konkurenčními programy jako PKZip a WinZip. 7-Zip rovněž podporuje silné šifrování AES-256 (ve formátech 7z a ZIP), obsahuje správce souborů a je přeložen do 74 jazyků včetně češtiny.
 

Novinky ve verzi 7-Zip 21.01 Alpha:

  • Vydána verze 7-Zip pro Linux v příkazovém řádku.
  • Vylepšení rychlosti verze ARM64 pomocí hardwarových instrukcí CPU
    pro AES, CRC-32, SHA-1 a SHA-256.
  • Oprava chyby z verzí 18.02 až 21.00: 7-Zip nemohl správně extrahovat některé archivy ZIP vytvořené kompresní metodou XZ.
  • Opravy některých chyb.
Zdroj: Sourceforge.net (1, 2), 7-zip.org via Liliputing.com


reklama