reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

84" Surface Hub si nejspíš nekoupíte, nebo ano?

10.6.2015, Michal Hala, aktualita
84" Surface Hub si nejspíš nekoupíte, nebo ano?
Zařízení jednak bude ve čtyřiaosmdesátipalcové verzi bude stát 19999 USD (u nás zhruba přes půl miliónu korun), jednak je otázka, zda se tady vůbec bude prodávat. Vyváží vůbec přínosy Surface Hubu pro organizaci tak vysokou cenu?
Surface Hub je technicky vzato velký nástěnný all-in-one počítač s dotykovým displejem. Používá se i název digitální whiteboard, což má evokovat podobnost s celkem obvyklým doplňkem kanceláří. Kromě obvyklých způsobů ovládání je optimalizovaný pro dotykové pero. Zařízení bude ve dvou verzích. Větší bude mít obrazovku s 84" úhlopříčkou (cca 213 cm) a rozlišením 3840×2160 a menší s úhlopříčkou 55" (cca 140 cm) a rozlišením 1920×1080.

Surface Hub bude založený na operačním systému Windows 10. A můžete na něm provozovat obvyklé aplikace. Office, OneNote i cokoli dalšího, co nějak podporuje skupinovou kreativitu. Umím si představit třeba různé aplikace pro mentální nebo konceptuální mapy i různé aplikace pro kreslení obrázků a schémat. Otázkou samozřejmě je, jak ten který software podporuje práci s perem.


Surface Hub


Když použijete Skype, získáte zařízení pro skupinové videokonference, což má ostatně být hlavním, leč nikoli jediným účelem zařízení. Surface Hub totiž bude mít dvě kamery, mikrofon i reproduktory. Pohánět ho bude procesor Core i7 ve větší verzi a Core i5 v menší verzi. Bude mít 8 GB RAM a 128 GB SSD. Grafika je Nvidia Quadro K2200 u většího a Intel HD 4600 u menšího modelu. Zbytek technických parametrů je v tabulce na obrázku.


Surface Hub - parametry


Cenu většího už znáte, menší prý bude stát 6999 USD (cca 175000 Kč). Microsoft bude přijímat na Surface Hub předběžné objednávky od 1. července. Cenu prý společnost stanovovala s ohledem na cenu vybavení konferenční (resp. videokonferenční) místnosti pro 8-12 lidí (větší verze) a pro 3-4 lidi (menší verze) v USA, které je údajně násobně vyšší.

Pokud Surface Hub dokáže šetřit cestovní náklady v případě firmy s mnoha geograficky oddělenými pobočkami, může jeho pořízení být ekonomicky racionální investicí i za danou cenu a zařízení je ve srovnání s klasickým řešením pro videokonference rozhodně mnohem flexibilnější.

Otázkou je, jestli se nápadu časem nechytí nějaká asijská firma a nestlačí ceny níž. Uvidíme. Také je tu druhá otázka, jestli Microsoft nějak speciálně neupraví Windows 10 i Skype pro dané účely. A samozřejmě by tyhle speciální verze mohl přibalovat jen k vlastnímu zařízení a neposkytovat je potenciální konkurenci.

Zdroj: Neowin, TechRadar
reklama