reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

8TB Samsung 870 QVO s QLC čipy je oficiálně tady

1.7.2020, Milan Šurkala, aktualita
8TB Samsung 870 QVO s QLC čipy je oficiálně tady
O příchodu nového SSD Samsung 870 QVO s kapacitami až do 8 TB se hovořilo už v průběhu června kvůli úniku na Amazonu. Nyní je to už oficiální a Samsung tak představuje nové SSD pro SATA rozhraní.
Před zhruba třemi týdny se v nabídce Amazonu na chvíli objevilo 8TB SSD Samsung 870 QVO, aby záhy zase zmizelo. To vše ale napovědělo tomu, že bychom se mohli brzy dočkat jeho uvedení a skutečně se tak nyní děje. Původní řada SSD Samsung 860 QVO byla uvedena v roce 2018 a vyznačuje se především tím, že má čipy Samsung V-NAND QLC (4 bity na buňku). Ty zajišťují velmi vysokou kapacitu při relativně nízké ceně, ale také mohou nepříznivě ovlivňovat výkony SSD. Nová řada 870 QVO navyšuje maximální kapacitu na 8 TB (v nabídce budou i 1TB, 2TB a 4TB varianty) a o 13 % navyšuje maximální rychlost náhodného čtení.
 
Samsung 870 QVO
 
Samsung 870 QVO má totiž velký SLC buffer, který zajistí, aby přes rozhraní SATA 6Gbps s využitím řadiče Samsung MKX dosahoval typických hodnot 560 MB/s u sekvenčního čtení a 530 MB u sekvenčního zápisu. Také hodnoty náhodných přístupů patří u daného rozhraní k nejlepším a činí 98K IOPS u náhodného čtení a 88K IOPS u zápisu. Pokud jde o výdrž, Samsung u nové 8TB varianty slibuje 2880 TBW, tedy schopnost přepsat disk 360krát (stejný počet přepisů platí pro všechny varianty). Záruka je 3letá. Vylepšení se dočkal i podpůrný software Data Migration a Magician 6. Základní cena 1TB modelu byla stanovena na $129,99.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama