reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ADATA Premier SP550: levná SSD s paměťmi TLC

6.8.2015, Jan Vítek, aktualita
ADATA Premier SP550: levná SSD s paměťmi TLC
V poslední době se objevuje na trhu stále více nových SSD, která jsou postavena na pamětech NAND Flash s buňkami TLC. Patří mezi ně i nová série ADATA Premier SP550, od níž můžeme očekávat nízké ceny.
Paměti NAND Flash s buňkami TLC dokáží do každé buňky uložit tři bity informace, což je sice složitější než u MLC, ale díky vyšší kapacitě levnější na výrobu. Takové buňky ale musí být schopny uložit náboj tak, aby kontroler mohl rozeznat celkem osm stavů, což je při výrobě pokročilejšími procesy pod 20 nm stále složitější. Proto takový Samsung už přešel na vrstvené 3D V-NAND paměti, které kapacitu navyšují právě díky velkému počtu vrstev a mohou být vyrobeny staršími procesy nad 20 nm, díky čemuž se zvyšuje výdrž a spolehlivost.





SSD s klasickými nevrstvenými paměťmi TLC tedy můžeme řadit mezi ta nejslabší, a tedy i nejlevnější na trhu, které by se měly montovat jen do běžných osobních počítačů, kde budou fungovat pod nízkou zátěží. V případě nových Premier SP550 od ADATA jde o SSD založená na kontroleru Silicon Motion SM2256 se souborem technologií NANDXtend. Ten obsahuje data shaping, LDPC ECC opravu chyb a jistý RAID engine, čili různé technologie pro zvýšení spolehlivosti, přičemž data shaping je v podstatě technika wear leveling pro rovnoměrné zatěžování buněk. A stejně jako u testovaných OCZ Trion 100 je i zde použita SLC cache, takže můžeme očekávat, že zápis nebude tak rychlý.





SLC cache je totiž rychlá paměť složená z SLC (Single Level Cell), které dokáží uložit jen jeden bit, ale zato jsou rychlé. Po zaplnění této cache nám ale zbydou už jen zbylé TLC paměti, které budou pomalejší a lze předpokládat, že tato cache bude mít kapacitu jen pár GB. Při zápisu většího objemu dat tak bude rychle vyčerpána a výkon půjde dolů, přičemž v případě Trion 100 klesl až na úroveň pevných disků. Dalším problémem je, že tato cache se musí průběžně vyprazdňovat, takže data jsou do SSD zapsaná dvakrát, nejdříve do SLC cache a pak do ostatních TLC buněk. To zvyšuje režii, a tím i zátěž buněk, neboť objem opravdu zapsaných dat by měl být přinejmenším dvojnásobný než objem dat, která systém poslal do SSD pro zápis.

Dále se dozvíme o podpoře režimu SATA DevSlp, čili SSD se umí při nečinnosti uspat, aby šetřilo energií a případně i baterii svého počítače. K SSD dostaneme také Acronis True Image HD pro rychlou migraci dat a systému a software ADATA Toolbox slouží k monitorování SSD a jeho správu. Ale co výkon a jiné specifikace? Tomuto tématu se výrobce v tiskové zprávě zcela vyhnul, ale naštěstí už existuje webová prezentace.

Z ní se dozvíme, že bude v nabídce 120, 240 a 480GB verze, i když tedy na fotografii jasně vidíme i 960GB. Nejmenší model dosahuje rychlosti čtení a zápisu až 560 a 410 MB/s a pak 60.000 a 70.000 IOPS. Zbylé mají shodné údaje, a to 560 a 510 MB/s a 75.000 a 75.000 IOPS při čtení a zápisu (náhodný, 4k), což bylo vše naměřeno v testu ATTO, takže jde o opravdu maximální hodnoty při použití komprimovatelných dat. Musíme ale očekávat, že rychlost zápisu půjde po vyčerpání kapacity SLC cache výrazně dolů.

Zdroj: TZ ADATA
reklama