reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ADATA uvádí SSD XPG SX930 s paměťmi MLC Plus

16.7.2015, Jan Vítek, aktualita
ADATA uvádí SSD XPG SX930 s paměťmi MLC Plus
Společnost ADATA, jeden z nejoblíbenějších výrobců SSD na našem trhu, si připravila novou řadu s označením XPG SX930. Ta je založena na kontrolerech JMicron a prý kvalitních pamětech MLC Plus. Co nám nabídnou?
ADATA XPG SX930 Series SATA SSD tedy patří mezi běžné 2,5" modely pro rozhraní SATA 6 Gbps a dle výrobce jsou určeny pro herní a přetaktované sestavy nebo i pracovní stanice. Od použitých synchronních pamětí MLC Plus NAND Flash bychom tedy mělo očekávat vysokou výdrž a od kontroleru JMicron JMF670H zase vysoký výkon.





Společnost ADATA ale mluví vedle obvyklé DDR3 cache také o jisté technologii pSLC Cache a z jejího označení je celkem zřejmé, co se pod tím skrývá. Podobně jako u nových OCZ Trion 100 tu bude tedy nejspíše dostupná vyrovnávací paměť z SLC buněk, která bude oproti ostatní paměti z MLC buněk dosahovat rychlého zápisu dat. Jenomže její kapacita bude pochopitelně omezená, takže po naplnění jednak rychlost zápisu klesne a pak bude nutné ji ve vhodnou chvíli vyprázdnit, což znamená, že data z ní budou muset být zapsána nadvakrát. Tím se zvýší zátěž pro buňky. Samotný výrobce o pSLC Cache uvádí jen to, že slouží ke zvýšení rychlosti čtení a zápisu, ale nezmiňuje žádné podrobnosti.





Kontroler JMicron zajistí rychlost sekvenčního čtení a zápisu až 560 a 460 MB/s, přičemž tyto hodnoty jsou překvapivě podobné u všech modelu, čili 120GB, 240GB i 480GB. A právě 480GB SX930 je také nejpomalejší s hodnotami 540 a 420 MB/s, což také nebývá obvyklé. Vedle toho se už nedozvíme žádné podrobnosti o výkonu, tedy ani hodnoty IOPS a specifikace neříkají ani nic o výdrži použitých pamětí, která se dnes obvykle uvádí v celkovém objemu zapsatelných dat (TBW). Dozvíme se ale o BCH ECC (Error Correction Code) se 72 bity na 1 kB a samozřejmě nechybí ani NCQ, S.M.A.R.T. a podpora příkazu TRIM.

Nové SX930 přijdou na trh společně s příslušným SSD Toolbox, který poslouží k jejich správě a monitorování a poskytnuta bude na ně pětiletá záruka. O ceně a dostupnosti se ale firma nezmiňuje a na trhu zatím tyto novinky nenajdeme.

Zdroj: TZ ADATA
reklama