reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Adobe aktualizuje Photoshop, Premiere Pro a přidává funkci pro tvorbu postav

2.12.2015, Jan Vítek, aktualita
Adobe aktualizuje Photoshop, Premiere Pro a přidává funkci pro tvorbu postav
Společnost Adobe přináší na trh novou verzi Photoshopu i Premiere Pro, přičemž do nové softwarové sady se poprvé dostala nová aplikace Adobe Fuse CC pro tvorbu animovaných 3D postav. Podívejme se tedy, co je nového.
Adobe se zavázal, že pro předplatitele služby Creative Cloud bude pravidelně připravovat nové nástroje a aktualizované verze svého softwaru. Nyní přichází na svět aktualizované aplikace Creative Suite vylepšené o zbrusu novou Fuse CC. Mluvíme přitom o listopadové aktualizaci pro rok 2015.




- klikněte pro zvětšení -


Adobe Photoshop Update November 2015 nepřináší tak velké změny jako dřívější aktualizace z tohoto roku, ale novinky tu přeci jen jsou. Jde především o plně upravitelnou paletu nástrojů, kam si tak můžeme zvolit jen ty, které potřebujeme a nemusíme se probírat kompletní nabídkou. Výběr probíhá klasicky pomocí funkce drag and drop, tedy pomocí myši a systém nám přitom zobrazí náhled, jak pak bude paleta nástrojů vypadat. Navíc si budeme moci vytvořit a uložit více různých palet nástrojů pro různé účely.

Dále si můžeme více upravit i celou pracovní plochu, kde lze využít nový Design Space, což je vrstva založená na HTML5 pro snadnou tvorbu tzv. artboardů. To se bude hodit třeba pro rychlou tvorbu různě rozvržených stránek pro mobilní zařízení. Nyní také Photoshop přímo podporuje formát SVG a lépe si bude rozumět s dotykovým ovládáním, což zahrnuje možnost zobrazení větších ovládacích prvků a virtuální klávesnice stejně jako gest. Adobe zde prý myslelo především na uživatele tabletů Microsoft Surface.

Adobe rozšířilo funkčnost exportování, které má být rychlejší a rozmanitější, přičemž firma jím plánuje nahradit i funkci Save for Web. Podobné změny také nastaly u aplikací Adobe Illustrator a Adobe InDesign, přičemž nově je tu nástroj Adobe Portfolio (zatím jako Preview verze) pro tvorbu osobních stránek s fotografiemi.

Adobe Fuse CC tedy slouží k tvorbě "téměř živých" 3D postav, a to prý s minimálním úsilím a bez použití nějakých šablon. Můžeme si prostě svou postavu postupně nakonfigurovat a zvolit si vzhled různých částí těla, barvu vlasů a také oblečení, a to pouze s pomocí myši. Připomíná to tedy tvorbu avatara z her jako Skyrim nebo Fallout 4. Výsledná postava má svůj skelet, díky němuž ji můžeme rozpohybovat (Adobe využívá animace z Mixamo) a dále ji lze přímo využít v Photoshopu. Stačí postavu uložit do Adobe Library a přetáhnout do prostředí Photoshopu. Postava se objeví jako nová vrstva.




- klikněte pro zvětšení -


Postava se v Photoshopu chová jako jakýkoliv jiný 3D objekt, takže s ní můžeme různě hýbat, aby zapadla do celé scény. K dispozici jsou také různé nasvětlovací nástroje pro finalizaci scény stejně jako možnost pohybovat s virtuální kamerou.

Adobe také dále rozšiřuje možnosti ostatních nástrojů stejně jako knihovnu Adobe Stock, kde se dnes nachází přes milion HD video klipů vedle obrázků a jiné grafiky. Aplikace Premiere Pro nyní již také podporuje Ultra HD a HDR videa a byla také optimalizovaná pro použití na dotykových zařízeních. Další vylepšení a novinky se chystají, některé ještě pro tento rok a jiné pro příští. Očekávat můžeme třeba Project Comet, očekávaný výkonný UX designový systém.

Zatím si můžete stáhnout aktualizovanou verzi Creative Suite, která je pro předplatitele k dispozici skrz funkci App Update v aplikaci Adobe Creative Cloud.

Zdroj: Extremetech
reklama