reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Affinity Photo nově na Windows, osekaný Photoshop za 40 USD

28.12.2016, Jan Vítek, aktualita
Affinity Photo nově na Windows, osekaný Photoshop za 40 USD
Serif si pro operační systémy Windows nově připravil aplikaci Affinity Photo, kterou můžeme označit za osekaný Photoshop dostupný za 40 dolarů. Jde tak o levnější alternativu určenou běžným uživatelům.
Adobe Photoshop vždy patřil mezi drahý software a z tohoto důvodu se řada lidí rozhodla, že jim nestojí za to jej upgradovat a že si vystačí se staršími verzemi. Jenomže s tím se neslučuje zpracovávání formátu RAW, který se mění a vyžaduje i novější verze Photoshopu a uživatelé se tak začali poohlížet po jeho alternativách. Na to Adobe zareagovalo spuštěním modelu předplatného a nabídkou Lightroom CC a Photoshop CC za 120 dolarů ročně, ale ani to mnoha uživatelům nevyhovuje, a pro ně je tak nově i pro Windows od Serif připraven software Affinity Photo dostupný ke stažení za 40 dolarů. Určen je především pro zpracování fotografií a nabízí 32bitové zpracování, editaci 360° fotografií, makra, HDR, focus stacking, zpracování formátu RAW, podporu mnoha moderních formátů (pochopitelně včetně firemního PSD), atd. Je tu ale také speciální formát AFPHOTO.




- klikněte pro zvětšení -


Aplikace Affinty Photo má mít podobné uživatelské prostředí jako moderní Photoshop, ale jsou tu pochopitelně i rozdíly, takže uživatel zvyklý na Photoshop bude muset hledat některé funkce jinde, než byl zvyklý a jiné, jako například ořez snímku, fungují trošku jinak. Nicméně pro tyto účely jsou k dispozici videonávody a je vysoce doporučeno si prohlédnout alespoň některé z nich, abyste získali představu o tom, jaké jsou rozdíly, a nečekali tak, že ro bude jako ve Photoshopu.

Co se týče zmíněného formátu této aplikace (AFPHOTO), jeho síla tkví v možnostech dodatečné editace a vracení provedených změn. Máme možnost zpracovat fotografie v RAW v modulu Develop, pak provést jejich úpravy v modulu Photo a stále se kdykoliv vrátit k úpravám původního RAW. To samé jde ve Photoshopu pomocí Smart Objects, ale zde mý být tento proces jednodušší.

Affinity Photo se velice spoléhá na open source projekty a technologie třetích stran, a právě proto může být tak levný. Je tu třeba plná podpora OpenColorIO a profily od Lensfun, přičemž v tomto ohledu jsou výhodou budoucí aktualizace zdarma. Připravit se ale musíme na problematické využití plug-inů, z nichž některé zatím prostě nefungují.

Zdroj: Extremetech
reklama