reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Aktualizace pro W10 jsou samý problém, je to nový trend?

31.10.2016, Jan Vítek, článek
Aktualizace pro W10 jsou samý problém, je to nový trend?
Windows 10 jsou tu s námi již déle než rok, ale teprve v posledních měsících začali uživatelé více pociťovat různé problémy spojené především s novou verzí Anniversary Edition. Co se děje a jak to bude pokračovat?
Kapitoly článku:
Microsoft přešel na systém, v jehož rámci chce nabízet každý rok dvě velké aktualizace svého systému Windows 10 a prozatím není jasné, zda vůbec plánuje nějakou verzi 11 či jinak označený systém. Ovšem to je stejně spíše jen otázka názvosloví, když stejně každá velká aktualizace v podstatě znamená celkové přeinstalování systému, čili ne pouze stažení a instalace několik záplatovacích balíků, jak tomu bylo dříve se Service Packy. Každý takový update tak představuje velký zásah do počítače a potenciálně i velké problémy, jež se s nástupem loňského Threshold 2 i letošního Anniversary Update už projevily.





Právě Anniversary Update je doposud největší a nejdůležitější aktualizací pro Windwos 10, a tak vzhledem k vyřčenému není vůbec divné, že přinesl také největší počet chyb, což už několik dní po jeho vypuštění potvrdil samotný Microsoft. Uživatelé si stěžovali na to, že jim nová verze systému zamrzá, což je poněkud problém u PC, které se aktualizuje samo a Microsoft k tomu prostě uvedl, že v té době neměl k dispozici žádné řešení. Do seznamu známých problémů jen zařadil téma: "Windows 10 může zamrznout po instalaci Anniversary Update", kde se psalo, že se s tímto problémem mohou potkat uživatelé s nainstalovaným systémovým SSD, kde jsou však aplikace a data uložena na jiném zařízení, což asi není zase tak ojedinělý případ. Microsoft přitom uvádí, že mu došlo jen několik málo zpráv o tomto problému, ale rozhodně nešlo o pár uživatelů, kteří tím byli zasaženi. Navíc to zdaleka nebyl jediný problém.

Mezi to nejmenší, co uživatelé museli řešit, byly důsledky panovačného chování Microsoftu, který nám opět do hlavního panelu protlačil prohlížeč Edge a leckomu také změnil nastavení týkající se reklam na výchozí, i když se vytrvale tváří tak, jako by to byla chyba. Pak tu byly jiné, dosti individuální problémy, které ale také nebyly příliš závažné, nebo z těch nejvážnějších. Uživatel notebooku Lenovo X220 si třeba stěžoval na to, že nová verze systému mu změnila dynamickou IP adresu na statickou, znovu zapnula zamykací obrazovku, resetovala Task Manager a pobláznila prohlížeč Firefox. Z velké části tak jde o problémy týkající se nějak nastaveného a vyladěného předchozího systému, což nová verze nereflektovala, ačkoliv se instalace tváří, že nám veškeré volby a aplikace zachová. Ostatně právě i v případě aplikací se stává, že po instalaci nové verze systému bude třeba je přeinstalovat, neboť ta z nějakého důvodu přesunula jejich soubory do Windows.old, kde se shraňují data pro případný návrat ke starší verzi systému.





Pak tu jsou ale i problémy, jež vyžadují větší pozornost než jen pouhý reinstal aplikací nebo opětovné nastavení kýžených voleb. Uživatelé si stěžovali třeba na to, že jim začaly padat aplikace, což už nelze tak snadno přejít nebo spravit. Jedná se především o aplikace platformy UWP, které jsou šířeny přes Windows Store a často jsou přímou součástí systému. Osobně jsem to pocítil na aplikaci Kalendář, která je sice na jednu stranu daleko lepší a pohotovější než na starší verzi, ale k čemu to je, když se nezřídka bez jakékoliv chybové hlášky poroučí a spadne. V aplikaci Outlook 2016 pod Office 365 zase může přestat fungovat funkce drag and drop pro přesouvání zpráv mezi složkami. Jak můžeme podobné problémy řešit?

Nabízí se dva způsoby, jež mohou pomoci, a sice vyčištění Windows Store Cache, a to spuštěním programu WSReset.exe a následným restartem počítače. Pak si můžeme danou UWP aplikaci vyhledat v Nastavení > Systém > Aplikace a funkce a v nabídce Upřesnit možnosti ji samotnou resetovat.

Zvláště majitele mobilních počítačů pak může trápit to, že opět především některé aplikace pod UWP vykazují nesmyslnou zátěž procesoru, což přirozeně dokáže velice rychle vyplýtvat baterii. Microsoft se přitom chlubil, že nová verze značně vylepší řízení spotřeby a zařídí delší výdrž na baterii, ale toto přirozeně v plánu nebylo. Uživatelé si tak začali stěžovat na to, že z výdrže přes 10 hodiny se staly pouhé čtyři nebo tři. Není složité ve Správci úloh zjistit, které procesy zatěžují baterii, ačkoliv by neměly a další kroky by měly následovat do Nastavení > Systém > Baterie, kde je třeba se přesvědčit, že systém po aktualizaci nenastavil nějaký nesmysl a nebude škodit se mrknout na řízení spotřeby, zda není nastaveno na vysoký výkon.





Windows 10 také v Nastavení baterie ukazují, které aplikace mají největší nároky na energii, ale to stále nemůže řešit problém, který nepramení z nastavení systému či samotné aplikace. Pak nezbývá než se podívat, zda jsou ovladače aktuální a pokud to nepomůže, na řadě je už jen čekání na opravu, zatímco problémová aplikace zůstane u ledu, pokud nelze jinak.

Problémy se síťovým připojením byly další záležitost, která leckoho potrápila, takže leckdo zjistil, že je po instalaci nové verze bez připojení k Internetu a v takovém případě se náprava nebo rada hledá těžko. Vedle očekávaných rad čítajících přeinstalování ovladačů, vypnutí firewallu a kontroly režimu v letadle je možné resetovat TCP/IP pomocí příkazové řádky. Jsou celkem čtyři:
  • netsh int ip reset
  • netsh int tcp set heuristics disabled
  • netsh int tcp set global autotuninglevel=disabled
  • netsh int tcp set global rss=enabled

Laguje vám vstupní zařízení jako klávesnice či myš? Rozhodně nejste sami, přičemž tento problém bývá doprovázen také občasnými několikasekundovými záseky celého PC. I na velice moderních počítačích se tak stává, že až poté, co na klávesnici napíšete slovo, se to objeví na obrazovce, což je pochopitelně velice frustrující a s takovým počítačem se rozhodně nedá pracovat. Jako obvykle, univerzální řešení neexistuje. Někdo to sváděl na ovladače pro karty GeForce, respektive na jejich nekompatibilitu s W10 Anniversary Update, jiný se raději vrátil ke starší verzi systému a co doporučoval Microsoft? Spustit Poradce při potížích s počítačem, zda ten snad něco nenajde.

Režim spánku pod novými Windows 10 také nefunguje zrovna nejlépe. Pokud se vám počítač bez zřejmého důvodu probouzí ze spánku, je vhodné se podívat, která zařízení mají v Řízení spotřeby uděleno právo to učinit. Občas k tomu stačí pohyb myši, pokud ji máte tak nastavenou, a také je dobré se podívat na nastavení síťových adaptérů a zkusit jim odebrat právo probouzet PC ze spánku, nebo alespoň to umožnit pouze s využitím packetu Magic.





Pak je tu ale i opačný problém, který je více nepříjemný. Počítač se může z režimu spánku neprobouzet a zde můžeme také vyzkoušet Poradce při potížích, zda se snad nestane zázrak a ten nenabídne fungující řešení a vedle toho lze zkusit příkazem "powercfg /h off" deaktivovat režim hibernace (poté je nutný restart).

Černá obrazovka s bílými tečkami na znamení: vyčkej, to je další problém. Čekat bychom mohli do alelůjá, ale nic by se nestalo. Tento problém má prý spojitost s ovladači grafického čipu či karty a uživatelé jej řešili obvykle tím, že se vrátili k předchozí verzi systému.
reklama