reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Alcatel-Lucent spustí pilotní projekt WiMAX v Severním moři

19.1.2007, Jan Vítek, aktualita
Alcatel-Lucent spustí pilotní projekt WiMAX v Severním moři
WiMAX, technologie bezdrátového přenosu dat, se dnes díky firmám jako Intel uplatňuje i ve zemích třetího světa. Společnost Alcatel-Lucent se však rozhodla ji použít i nepoměrně blíž naším končinám – v Severním moři. Jako cíl bylo stanoveno...
WiMAX, technologie bezdrátového přenosu dat, se dnes díky firmám jako Intel uplatňuje i ve zemích třetího světa. Společnost Alcatel-Lucent se však rozhodla ji použít i nepoměrně blíž naším končinám – v Severním moři. Jako cíl bylo stanoveno ověření této technologie pro komunikaci na otevřeném moři a tímto způsobem by již zanedlouho mohli komunikovat mimo jiné i lidé na ropných plošinách.


“Očekáváme významný posun v datové komunikaci mezi plošinami a loděmi oproti dosavadním tradičním technologiím,” říká Oyvind Roth, hlavní poradce OLF. “WiMAX dovoluje vysokou rychlost a kvalitu datových přenosů, což nám umožní používat internetovou telefonii v blízkosti norského pobřeží i na volném moři. Věříme, že pilotní projekt společnosti Alcatel-Lucent jako lídra v technologii WiMAX bude úspěšný.”

Projekt OLF je postaven na standardu Universal WiMAX IEEE 802.16e-2005, k němuž Alcatel-Lucent poskytne řešení 9100 WiMAX i se základnovými stanicemi, kontrolery (WAC), dohledové a servisní centrum. Základnové stanice se postaví na jednu z plošin v ropném poli Valhalla norské BP a přijímači se vybaví dvě lodě.

Zdroj: Alcatel-Lucent
reklama