reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Alfa Centauri stejně jako 226 dalších hvězd má nové oficiální jméno

29.11.2016, Jan Vítek, aktualita
Alfa Centauri stejně jako 226 dalších hvězd má nové oficiální jméno
Mezinárodní astronomická unie se rozhodla, že vnese pořádek do názvů hvězd, což platí i pro nám nejbližší hvězdu Alfa Centauri. Celkem bylo nově oficiálně pojmenováno 227 již známých hvězd.
Mezinárodní astronomická unie (IAU) měla ke stanovení nových oficiálních názvů hvězd dobrý důvod, však právě třeba Alfa Centauri je označována i jako Toliman, Rigel Kent nebo jako Rigil Kentaurus (v doslovném překladu Kentaurova noha) a právě tak se bude nově oficiálně jmenovat. Nicméně nám zcela nejbližší hvězda, a to Proxima Centauri, která je součástí trojhvězdy (nyní již) Rigil Kentaurus, si své jméno ponechá, stejně jako nám nejbližší exoplaneta Proxima b.




Alfa Centauri a okolí (Digitized Sky Survey 2)


V případě jiných hvězd to je ještě horší, však Fomalhaut, 17. nejjasnější hvězda oblohy, má přes 30 různých názvů, které postupně vznikly. Patří mezi ně Fumalhaut, Fomalhut, Os Piscis Meridiani, Os Piscis Notii, Difda al Auwel, Fomal'gaut, atd.

Pak existuje naštěstí dost případů, kdy se IAU rozhodla ponechat nejvíce používaný název. Taková Vega má také mnoho různých jmen jako Alpha Lyrae, Wega, Fidis, Dayan-same, Tir-anna, atd. V mnoha případech jde o názvy, které Veze daly různé civilizace, takže s Dayan-same přišli Asyřané a v hinduistické mytologii má Vega označení Abhijit. Z rohodnutí IAU si však ponechala své nejznámější jméno. Stejně tak si veškeré hvězdy ponechají oficiální alfanumerická označení používaná profesionálními astronomy.

Předseda IAU Eric Mamajek k tomu řekl, že když už jeho organizace osvojuje názvy exoplanet a jejich mateřských hvězd, bylo považováno za nezbytné katalogizovat názvy hvězd a ujasnit si, které z nich nyní budou oficiální. Zvláštní skupina v IAU s tím začala už letos v květnu, čili dlouho před tím, než padlo oficiální rozhodnutí. Snažili se přitom upřednostnit jednoslovné názvy a takové, které mají dlouhou historii ve světové astronomii. Jak IAU poznamenala, mnoho názvů hvězd se moc nezměnilo od dob renesance a má kořeny ve starověkém Řecku, Římu či Arábii. I proto se Alfa Centauri nyní jmenuje Rigil Kentaurus, což je její mnohem starší označení.

Nyní tak už nebudou zmatky týkající se pravopisu, různých názvů pro jednu hvězdu nebo naopak jednoho názvu pro různé hvězdy.

Zdroj: IAU
reklama