reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Algoritmus má předvídat útoky ISIS

17.6.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Algoritmus má předvídat útoky ISIS
Aby se předešlo co největšímu počtu budoucích teroristických útoků, tým vědců z University of Miami vyvinul algoritmus, který má na sociální síti najít známky plánovaných akcí, jež mají nějakou spojitost s ISIS.
Výzkumný tým fyziků z University of Miami vytvořil algoritmus, který má za úkol předvídat další teroristické útoky, jež budou spáchané jménem Islámského státu. I teroristé se totiž musí nějak domlouvat a především medializovat, proto se Dr. Neil Johnson se svým týmem zaměřil na sociální média. Konkrétně se jedná o ruskou sociální síť Vkontakte, kde se příznivci Islámského státu scházejí a vytvářejí malé skupiny. Radikálně smýšlející lidé totiž většinou nejednají sami, ale snaží se spojit s podobně orientovanými skupinami na internetu.

Sesbíraná data můžou být užitečná v předvídání nových teroristických útoků, má to ale háček. Pokud se nejedná o velkou a organizovanou akci, algoritmus na to přijde jen těžko. Například střelec z Orlanda nemohl být snadno předvídán, algoritmus je schopný vyčmuchat spíš velké útoky, které plánuje větší skupina lidí. Dr. Neil Johnson sděluje ve své studii, že na základě sesbíraných dat v různých jazycích sestavil 'statistický model zaměřený na identifikaci vzorců chování mezi online podporovateli ISIS'.





Tým fyziků z University of Miami se tedy zaměřuje na jednotlivé malé skupiny, které se na sociální síti tvoří a samy se organizují. Nemá totiž cenu hledat jen jednotlivé střípky informací, protože u nich není tak snadná lokalizace. Ve skupinách se snáze pozná, když se chystá nějaká velká reálná akce - jakmile se něco začne plánovat, dá se pak i vysledovat, odkud aktivita pochází, a tím pádem útoku předejít. A to i přesto, že podobné skupiny sociální sítě často blokují, a musí se tak často měnit. Tým z University of Miami sledoval okolo 100 000 lidí z 200 malých skupin, které se na síti Vkontakte vytvořily a měly nějakou spojitost s Islámským státem. I podle expertů na terorismus dává smysl, že se extrémisti spojují do skupinek právě přes sociální média.

Zatím však není jisté, jestli bude tento způsob předvídání útoků správně fungovat. Na základě zpětné analýzy starších dat z let 2014 a 2015 bylo provedeno testování a jediná teroristická akce, kterou dokázal algoritmus podle dat ze sociální sítě předpovědět, byla bitva o Kobani, jež byla neočekávaně zahájena 13. září 2014.

Zdroje: nytimes.com, engadget.com
reklama