reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Algoritmus odhalí i skryté projevy nenávisti na Twitteru a umožní zabránit násilnostem

25.9.2016, Jáchym Šlik, aktualita
Algoritmus odhalí i skryté projevy nenávisti na Twitteru a umožní zabránit násilnostem
Univerzita Cardiff pracuje na algoritmu, který umožní vyhledávání nenávistných příspěvků na Twitteru a především jejich spojování s reálnými trestnými činy. V budoucnu by tak policie mohla snáze předpovědět výbuchy násilí spojené například s rasismem.
Americké ministerstvo spravedlnosti oznámilo projekt v hodnotě 800 tisíc dolarů (19 milionů korun), na kterém pro něj pracuje Social Data Science Lab z Cardiff University. Cílem je vyvinout algoritmus, který by měl automaticky procházet Twitter, vyhledávat nenávistné příspěvky a především je spojovat s konkrétními případy trestné činnosti, které jsou páchány ve stejných geografických oblastech. Následně by se měl algoritmus pokusit najít souvislost mezi nenávistným chováním na sociální síti a násilnými činy v reálném světě. Nástroj by v budoucnu měl pomáhat policistům předpovídat různé nepokoje a trestné činy vzešlé z nenávistných nálad ještě před tím, než k nim opravdu dojde.

Algoritmus bude využívat strojové učení a zpracování přirozeného jazyka, aby odhalil i takové příspěvky, které neobsahují konkrétní hanlivá slova jasně ukazující na rasismus nebo jiné formy nenávisti. Poprvé bude nový nástroj testován v Los Angeles, a to po dobu tří let. Během svého fungování se bude algoritmus samozřejmě neustále zdokonalovat. Nyní bude analyzovat tweety v souvislosti s různými událostmi (například blížícími se prezidentskými volbami), umísťovat je na mapu města a následně zjistí, zda nenávistné příspěvky na sociální síti nějak souvisí se skutečnými trestnými činy či výtržnostmi, které se v daných částech města stanou.




James (Flickr: Old and new police cars) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], přes Wikimedia Commons


Twitter je mnohdy kritizován za to, že příliš neřeší nenávistné příspěvky svých uživatelů, ačkoliv se k tomu zavazuje. Druhá strana naopak tvrdí, že za léta své existence Twitter značně omezil svobodu projevu a maže nyní i takové tweety, které by ještě před časem nechal bez povšimnutí.

Zdroj: Engadget.com
reklama