reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Amatérští nadšenci zkouší své štěstí v loterii sólo těžby Bitcoinu

26.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Amatérští nadšenci zkouší své štěstí v loterii sólo těžby Bitcoinu
Těžba Bitcoinu je už dávno spíše průmyslovou záležitostí, ale to neznamená, že v ní nemůže uspět i jednotlivec s výbavou, jejíž schopnosti ilustruje už jen to, že jde o rigy napojené přes USB. A co víc, jde tu dokonce o sólo těžbu. 
Každý, kdo zkoušel těžit kryptoměny, jistě má pojetí o poolech, které pro běžného smrtelníka s jednou grafickou kartou, nebo i celým rigem, představují jediný reálný způsob, jak docílit stabilního příjmu. Jde tu o odměnu, která plyne z vyřešení bloku a tu obvykle dostává celý pool, do nějž jsou zapojeni těžaři i provozovatel a ti se pak o zisk rozdělí dle stanovených pravidel. Kryptoměna Chia se přitom řadu týdnů těžila (farmařila) bez poolů a v takovém případě šlo vyloženě o loterii, kdy jeden bral vše a druhý, který investoval třeba i více peněz do vyšší kapacity, nemusel získat nic. 
 
 
Právě takovou hru přitom hrají sólo těžaři Bitcoinu, kteří využívají solo.ckpool.org. To je sice technicky také pool, ale v podstatě jde jen o službu, která těžařům umožní fungovat sólo. 
 
 
Abychom tak tímto způsobem vůbec něco vytěžili, musíme mít velké štěstí, ovšem zisk je pak velice sladký, jak se dozvídáme od jednoho z vývojářů ckpoolu. Ten pogratuloval jednomu ze sólo těžařů, kterému se povedlo s využitím svého rigu s výkonem jen 86 TH/s získat odměnu kolem 215 tisíců dolarů v Bitcoinu, a to měl rig daného těžaře v momentě úspěchu zrovna jen desetinový výkon, čili 8,3 TH/s. Zde pak máme další případ šťastlivce
 
To si můžeme dát do kontextu třeba s Antminerem S19 Pro, který nabízí 110 TH/s, zatímco nejnovější Antminer S19 Pro+ Hyd s vodním chlazením nabízí dokonce 198 TH/s při spotřebě 5445 W. Bitmain přitom své Antminery dodává výhradně v celých sadách a zrovna nové vodou chlazené modely si mohou zakoupit ti, kteří mají zájem alespoň o 190 kusů. To tedy jen pro ilustraci, o jaký byznys tu vůbec jde a jak směšně vedle něj působí malé USB tyčky od GekkoScience zastrkané do hubů vybavených ventilátory. 


reklama