reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Amazon Echo: digitální domácí asistent

7.11.2014, Jan Vítek, aktualita
Amazon Echo: digitální domácí asistent
Společnost Amazon odhalila svůj nejnovější hardwarový produkt, jímž je digitální domácí asistent Echo, který dokáže poskytnout podobné služby jako virtuální asistentky Siri či Cortana. Jde ale o samostatné zařízení.
Amazon Echo je tedy takový malý válec, který si můžeme prostě položit někam na stůl či jinou plochu. Označen byl za digitálního domácího asistenta, který bude schopen rozeznávat hlas a znamená to další rozšiřování vlivu firmy Amazon na trhu se spotřebitelskými zařízeními. V poslední době představil také svou Fire TV a příslušný Fire TV adaptér.





Asistenta Echo aktivujeme slovem Alexa, což má původ v knihovně v Alexandrii. Amazon udává, že zařízení má velmi citlivé mikrofony, jichž je tu celkem sedm a schopné jsou prý rozeznat hlas i přes šířku celé místnosti, a to při hrající hudbe. Jeho dva reproduktory pak mají zvukem zaplnit celý prostor kolem sebe, což je celkem zřejmé už z vnitřního uspořádání Echa:





Jeho podstatnou část tak zaplní výškový reproduktor, nad ním basový reproduktor, který má nad sebou ještě bassreflex. Zcela nahoře je pak otočný kroužek sloužící primárně pro nastavení hlasitosti. Zařízení je tak určeno i pro hraní hudby, a to s využitím služby Amazon Prime Music, iHeartRadio nebo Tuneln Plus a s využitím rozhraní Bluetooth může posloužit i jako prostý bezdrátový reproduktor.





Uživatelé budou moci také pokládat dotazy a říkat příkazy s využitím příslušné mobilní aplikace, která bude vypuštěna již brzy. Amazon Echo využije internetové prostředí a firemní cloud k tomu, aby poskytoval nejnovější zprávy, informace o počasí nebo prováděl různé úkoly. S jeho pomocí si zákazníci budou moci přidat různé položky na nákupní seznam, který sde posléze objeví v mobilní aplikaci. Zveřejněný obrázek pak nabízí další příklady, jako třeba nastavení budíku, zařazení upomínek do diáře, odpovědi na různé dotazy (bude pršet? kdy je díkůvzdání?), přehrání nějakého playlistu, atd.


Běžná cena asistenta Amazon Echo je 199 USD, ovšem tzv. Prime members jej budou mít po omezený čas za polovic. První zákazníci se mají dočkat během několika příštích týdnů.

Zdroj: Hexus.net

reklama