reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Amazon může začít s testováním dronů

22.3.2015, Jan Pánek, aktualita
Amazon může začít s testováním dronů
Amazon chce již po dlouhou dobu dodávat zákazníkům zboží díky malým dronům. Drony by v městských oblastech mohly výrazně snížit dobu dopravy, a to až na 30 minut. Teď Amazon dostává zelenou na testovací provoz.
Obchodní společnost se již dlouho snaží prosadit nápad, aby mohla používat drony pro zasílání balíčků. S touto až revoluční myšlenkou ale za chvíli narazila, a to na FAA, Federal Aviation Administration - Federální letecký úřad, který Amazonu nepovolil létat s drony po USA.

Ale 19. března nastala změna. Amazon dostal od FAA povolení, aby mohl drony testovat. Takto může Amazon podniknout rozsáhlejší výzkum, jestli mohou být drony v budoucnosti využívány pro doručování zásilek. Zatím ale bude Amazon moci používat pouze neoznačené letecké objekty, které budou určeny pouze pro výzkum a pro zaučení týmu lidí, kteří by je v budoucnu mohli řídit.

Dále jsou Amazonu uloženy podmínky, za nichž může své drony testovat. Asi nejzásadnější podmínkou je, že drony musí být řízeny pilotem, který má pilotní průkaz a lékařské osvědčení. Pilot také musí let přerušit, pokud by mělo dojít k ohrožení lidí nebo majetku. Dále jsou tam obecnější podmínky, jako je omezení testování jen na vhodné povětrnostní podmínky nebo omezení, že drony musí létat níže než ve výšce 400 stop (asi 122 metrů) a že musí létat za denního světla.

Mezi další omezení se řadí i záležitosti technického rázu, jako je například hmotnost 55 liber (asi 25 kg) pro malé vzdušné zařízení nebo jen 4,4 (přibližně 2 kg) libry pro micro vzdušné zařízení. Toto omezení je důležité v případě nehody, aby třeba dron nezpůsobil velká poškození na majetku. Omezena je také maximální rychlost - 160 km/h.





Amazon musí FAA hlásit snad všechny podrobnosti testování. To zahrnuje například počet letů, neobvyklé softwarové nebo hardwarové problémy nebo třeba přerušení spojení při řízení dronů. Takže je vidět, jaké nároky jsou na Amazon kladeny, aby jejich drony byly zcela bezpečné. Na druhou stranu musí obdobné podmínky splnit i další experimentální vzdušná zařízení.

Takových projektů, kdy se testuje nové vzdušné zařízení, jako je dron, bylo v USA spuštěno již 48. Ale samozřejmě se nejedná jen o projekty doručování zásilek, ale monitorování různých zařízení a podobně. Takže jsou drony v na americkém kontinentu opravdu populární a mohly by znamenat revoluci ve spoustě odvětví a následně by mohly zavítat i do Evropy.

Od 23. února do 24. dubna přijímá FAA veřejné komentáře ke všem takovýmto projektům. Teď se to bude týkat i dronů od Amazonu. Opatření má za úkol omezit používání dronů, aby nedocházelo k dalším stížnostem a problémům.

Také se to týká toho, že FAA dokončuje pravidla pro vzdušná zařízení, jakými jsou třeba drony, protože pro ně ještě žádná pravidla nebyla vymezena. Objevují se zde totiž nové problémy, jako je ohrožení soukromí nebo třeba možnost teroristických útoků. Na druhé straně zde ale máme velký potenciál pro zlepšení logistiky nebo poskytnutí nových služeb.

Je tedy velkým otazníkem, zdali budou drony spíše přínosné, nebo jestli budou propadákem. Možná teď vše záleží na Amazonu, jak se s úkolem popere a zda vše proběhne bez problémů, takže by jednoho dne mohl svým zákazníkům dovážet zásilky letecky. Dovedete si představit na hlavami hordy dronů se zásilkami?

Zdroj: eWeek
reklama