reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Amazon žaluje 1114 uživatelů za psaní falešných recenzí za 5 dolarů

19.10.2015, Milan Šurkala, aktualita
Amazon žaluje 1114 uživatelů za psaní falešných recenzí za 5 dolarů
Společnost Amazon chce tvrdě zatočit s uživateli, kteří píšou falešné recenze produktů na stránky Amazonu. Mnoho firem si totiž u uživatelů objednává falešné recenze za $5 a tím zkreslují výsledné hodnocení.
Amazon sužuje problém s falešnými recenzemi. Identifikovala 1114 účtů, kteří za úplatu (obvykle $5) psali falešné recenze produktů na stránky Amazonu. Pochopitelně, mnoho z těchto uživatelů má větší množství účtů, takže celkové číslo skutečných lidí bude patrně aspoň o řád nižší a pravděpodobně půjde "jen" o desítky jedinců. Tato praktika se rozmohla např. na serveru Fiverr.com, kde lidé mohou nabídnout nějakou službu za 5 dolarů a objevily se tam právě nabídky na psaní a zveřejnění recenzí na Amazonu.


Amazon logo


Ve vlastním vyšetřování kontaktovali uživatelku bess98, která má zřízeno přes 30 různých účtů s různými IP adresami. Ta rovnou napsala, ať zájemce raději pošle vlastní recenzi, která bude lépe popisovat produkt, který vlastně nezná a ona pak jen recenzi umístí na internet. Vedle pětihvězdičkových recenzí ale někteří nabízí jakékoli hodnocení, tedy klidně i s jednou hvězdičkou na potopení konkurenčních produktů.

Někteří lidé dokonce nabízí "ověřené recenze", kdy dojde k fiktivnímu nákupu pomocí promo kódu. Nákup se tedy v Amazonu zapíše jako provedený, uskuteční se, ale díky promo kódu falešný recenzent nemusí nic platit a místo zboží mu přijde prázdná obálka (pro Amazon pak vše vypadá být naprosto v pořádku). Amazon přitom už v dubnu 2015 vytáhl do boje se stránkami, které nabízely přímo falešné recenze pro Amazon. Většina z nich už byla zavřena.

Zdroj: arstechnica.com, geekwire.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama