reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD 4700S, aneb nepovedená konzolová APU v PC s GDDR6

27.4.2021, Jan Vítek, aktualita
AMD 4700S, aneb nepovedená konzolová APU v PC s GDDR6
Čínští výrobci nově nabízí malé počítače založené na desce AMD Cardinal, které obsahují procesor označený prostě jako AMD 4700S. Není to Ryzen a dle všeho to není původně ani procesor pro PC, ale pro moderní konzole. 
AMD si nechává u TSMC vyrábět miliony APU pro konzole firem Sony a Microsoft a některé z těchto čipů přirozeně obsahují chyby ve svých velkých integrovaných grafických jádrech. A právě AMD 4700S mají být původně APU pro Xbox Series X či S, která se v nich ale nedají použít. Mohou se ale instalovat do jisté desky AMD Cardinal, která svými rozměry odpovídá formátu Mini ITX a společně se samostatnou grafickou kartou je čínští výrobci nasadili v nových PC. 
 
 PC s AMD 4700S
 
Asi nejzajímavější na tom ale je, že vzniklá PC nevyužívají běžné paměti DDR4, ale stejně jako konzole má jejich APU (respektive zde už jen CPU) kolem sebe posázeno 16 GB paměti GDDR6. To je konfigurace, jakou bychom si ve světě PC jistě velice rádi vyzkoušeli, neboť je zřejmé, že propustnost bude zcela mimo schopnosti DDR4. 
deska konzole Xbox Series S/X
 
Samotný čip AMD 4700S nabídne 8 jader s SMT (8C/16T) na taktu až 4 GHz, což je o 200 MHz výše než v případě APU konzole Xbox Series X. To však obsahuje i výkonné iGPU, takže 4700S bez iGPU si může dovolit navýšit takt procesorových jader. Jedná se dle očekávání o Zen 2 s 12 MB cache. 
 
 
Dále je systém vybaven samostatnou grafikou, a sice prostým Radeonem RX 550 (Polaris 12) se 2 GB paměti GDDR5 na 64bitovém rozhraní. Taková grafika není zrovna adekvátní partner pro 8jádrový Zen 2 s GDDR6, ale asi tu nebyla lepší volba. 
 
 
Dle výsledků testů vedle procesoru Core i7-9700 a APU Ryzen 7 4750G Pro se nedočkáme nijak zvláštního výkonu, přičemž další test už sestavu srovnává s notebookem s Core i7-9750H a RTX 2060, který pochopitelně v procesorových testech nemá šanci a herní testy tu pro jistotu nejsou. 
 
O vyváženou sestavu tak nejde, jako spíše o pokus zužitkovat jinak těžko využitelné zásoby vadných konzolových APU v PC, které by ale se silnější grafickou kartou mohlo být velice slušné. 
 
Zdroj: VideoCardz


reklama