reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD a MediaTek nabídnou výrobcům desek alternativu za Intel WLAN

19.11.2021, Jan Vítek, aktualita
AMD a MediaTek nabídnou výrobcům desek alternativu za Intel WLAN
Nedávno se mluvilo o tom, že firmy AMD a MediaTek uvažují o založení společného podniku a jak to vypadá, vykoukla z toho přinejmenším spolupráce na nových sítových produktech, s jejichž pomocí chce AMD nabídnout alternativu za Intel. 
Je to právě Intel, kdo v případě základních desek pro PC dominuje integrovaným řešením pro Wi-Fi, a to zvláště v případě WiFi 6 a WiFi 6E. AMD by to rádo s pomocí firmy MediaTek změnilo, a tak tu máme konkurenční řešení, ostatně i základní desky pro Ryzeny dnes obvykle využívají moduly s Wi-Fi a Bluetooth využívající intelovský hardware, samozřejmě pokud je vůbec mají ve výbavě a nezřídka se do nich instalují i ethernetové kontrolery od Intelu, pokud nejde o Realtek, ale to už je trošku jiná písnička. 
 
 
Máme tu tak nové kontrolery AMD RZ600, které jsou založeny na čipsetu MediaTek Filogic 330P a kombinují v sobě WiFi 6 a 6E (6 GHz) s Bluetooth 5.2. 
 
Konkrétně pak jde o AMD RZ616 Wi-Fi 6E modul s Wi-Fi 6E 2x2 a 160MHz kanály pro propustnost až 2,4 Gb/s, který bude k dispozici pro rozhraní M.2 2230 a 1216. Slabší modul AMD RZ608 Wi-Fi 6E bude vybaven 80MHz Wi-Fi kanály pro maximálně 1,2 Gb/s a ten bude nabízen pouze na M.2 2230. 
 
Vzhledem ke standardizovanému rozhraní tak už závisí pouze na výrobcích desek či počítačů, kde a jak tyto produkty využijí a mohly by to být logicky především budoucí základní desky pro Ryzeny a notebooky s APU od AMD. Uvidíme přitom, zda výrobci desek přichystají novou vlnu modelů pro Ryzeny 6000, které budou opět určeny pro patici AM4 a neočekává se ani žádná nová čipová sada, ale lze očekávat, že ani tak si firmy tuto příležitost nenechají ujít. 
 
Nakonec ještě můžeme zmínit zprávu od Anandtechu, dle níž je zrovna RZ608 pouze přeznačený MediaTek MT7921K.


reklama