reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD a NVIDIA mají nové ovladače pro DX12 a W10

30.7.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD a NVIDIA mají nové ovladače pro DX12 a W10
Po instalaci systému Windows 10 systém nejspíše nerozezná grafickou kartu a nenainstaluje pro ni ovladače, což je pak vhodné udělat ručně, nebo pomocí Windows Update. A nyní máme k dispozici i zbrusu nové verze od obou výrobců.
Společnosti Advanced Micro Devices a Nvidia Corp. si tak připravily zbrusu nové ovladače, které jsou určeny pro DirectX 12 a systém Microsoft Windows 10. Nejde již o betaverze, takže bychom se neměli setkat s chybami. Nové ovladače AMD Catalyst a Nvidia GeForce mají plně podporovat nové API, stejně jako Windows Display Driver Model 2 (WDDM 2.0) pro nejnovější architektury GCN, Kepler a Maxwell. Starší GPU poběží s WDDM 1.3.





V případě společnosti AMD jde konkrétně o ovladače Catalyst verze 15.7.1 pro čipy Radeon založené na architekturách Terascale 2, Terascale 3 a GCN z posledních šesti let. Ovladače také plně podporují nejnovější karty AMD Radeon 300 a Fury a také technologie AMD FreeSync (to i v konfiguracích CrossFire s více GPU), regulaci maximálního framerate a další aktuální technologie. Ovladače Nvidia GeForce jsou nově ve verzi 353.62 (WHQL) pro karty založené na čipech Fermi, Kepler a Maxwell. NVIDIA slibuje vyšší výkon, vychytání předchozích chyb a zkrátka bezproblémovou funkčnost.

Vedle ovladačů pro grafické karty se objevila také zpráva, která mluví o zájmu uživatelů o nový systém Microsoftu. Jonathan Sampson, který pracuje v Microsoftu na prohlížeči Edge, ukázal video počítadla, které ukazuje narůstající počet nainstalovaných kopií systému Windows 10.



Asi těžko můžeme na základě tohoto videa dělat nějaké závěry, ale pokud by toto počítadlo mělo být přesné, pak v době záznamu videa počet uživatelů Windows 10 rostl tempem cca 16 za sekundu. V takovém případě by každou hodinu přibylo 57.600 uživatelů a je otázka, zda do toho můžeme počítat i prodané OEM kopie, nebo čeho přesně se toto počítadlo vůbec týká, i když slovo upgrade ve videu by ukazovalo právě na přechod na W10 ze starších verzí systému. Microsoft sám se ale jistě někdy v příštích dnech pochlubí tím, kolik uživatelů si jeho nový systém již adoptovalo.

Zdroj: KitGuru

reklama