reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Ambidextrous Computing: pro všechny případy

6.5.2014, Jan Vítek, aktualita
AMD Ambidextrous Computing: pro všechny případy
Společnost AMD ukázala svou nejnovější roadmap, která ukazuje další propojení systémů x86 a ARM, což samo AMD nazývá Ambidextrous Computing. Jedním z hlavních produktů se také mají stát 64bitové procesory ARM pro výkonné systémy.
Nová roadmap AMD se týká nejbližší budoucnosti i střednědobého výhledu. Dle svých slov chce AMD vytěžit to nejlepší ze světů procesorů x86 a ARM a stvořit jeden ekosystém Ambidextrous Computing. Zajímavá by měla být především 64bitová jádra ARM, které AMD chce vyvíjet pro vysoce výkonné systémy a rychle rostoucí trhy.





Pro příští rok si tak AMD chystá vylepšená procesorová jádra Puma+, což jsou x86, ale také celé nové rodiny 20nm APU a SoC schované za projekt SkyBridge. Mají to být světově první pinově kompatibilní procesory ARM a x86, přičemž přijde také jejich 64bitová varianta založená na jádře ARM Cortex-A57 a architektuře HSA (Heterogeneous System Architecture). Dále se zde uplatní grafika GCN a AMD Secure Technology s PSP (Platform Security Processor).





V roce 2016 se představí také architektura AMD K12, což ovšem není přímý pokračovatel Bulldozerů a Piledriverů, čili procesorů x86, ale architektura pro 64bitové procesory založené na jádře ARM, které slibují vysoký výkon a nízkou spotřebu. První K12 tedy mají přijít na trh v roce 2016 a na technické podrobnosti si budeme muset ještě počkat.





AMD se tedy chce daleko více zaměřit na trh s procesory ARM a říká, že kombinovaný trh s procesory ARM a x86 má v roce 2017 dosáhnout 85 miliard USD. Záměrem firmy je tedy mít schopnost pokrýt celý tento trh, aby se zbavila závislosti na architektuře x86, kde je vedoucí společností Intel.

Při této příležitosti byl také poprvé veřejně prezentován 64bitový procesor AMD Opteron ze série A "Seattle", který je postaven na architektuře ARM. Na něm běžel linuxový systém odvozený z Fedora Project

Zdroj: techPowerUp
reklama