reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Bristol Ridge vypuštěny, zatím ale jen jako FP4

1.6.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD Bristol Ridge vypuštěny, zatím ale jen jako FP4
Společnost AMD slíbila na dnešní den představení nových APU Bristol Ridge, což slíbila, ale zatím se to týká pouze mobilních modelů. Ty desktopové ale mají již brzy následovat, a tak se podívejme alespoň na APU pro FP4.
Bristol Ridge tvoří sedmou generaci APU od firmy AMD, která v mobilním světě měla předchůdce v podobě Carrizo, ovšem desktopová APU v podstatě zamrzla na generaci Kaveri. Stále jde o 28nm čipy s CPU vycházejících z původních Bulldozerů, ale AMD slibuje, že se podařilo z daných technologií vymáčknout maximum a nezanedbatelně zvýšit celkový výkon. Pro mobilní počítače AMD slibuje také jako obvykle delší výdrž na baterie a nová integrovaná grafická jádra AMD Radeon M400.





Oproti generaci Carrizo má mobilní Bristol Ridge nabídnout o 37 % výkonnější grafiku a o 10 % rychlejší procesorovou část, což by svádělo k aplikaci na desktopová APU, kde by měl být kvůli přeskočení Carriza rozdíl ještě větší. Jenomže tu existuje více faktorů a zatímco mobilní APU jsou omezen spíše celkovým TDP, tak ta desktopová už dlouho z hlediska grafického výkonu narazila na strop v podobě chabé propustnosti pamětí DDR3. Nová generace sice už využije DDR4 ale je otázka, do jaké míry pomůže pár set MHz navíc. Spíše by to chtělo kompletní změnu paměťového systému nebo alespoň zakomponování rychlé cache ve stylu Intel Iris Pro, což zatím nehrozí. 28nm APU jsou prostě výběhové zboží.





Mohli bychom očekávat alespoň výrazně vyšší výkon procesorových jader Excavator, jak ukazuje tento graf, a to právě mezi desktopovými APU, kde generace Carrizo neexistuje. Raději bychom ale asi brali oněch 37 % grafického výkonu navíc jako u mobilních APU, kde AMD srovnává starší FX-8800P se zbrusu novým FX-9830P. Podívejme se na ně.





Jádra Excavator mají celkem 2 MB sdílené L2 cache a žádnou L3 cache, což zůstalo stejné. FX-8800P je provozuje na 2,1 až 3,4 GHz a má 512shaderový Radeon R7 na 800 MHz při TDP 35 W. Oproti tomu model FX-9830P se stejným TDP nabídne takty procesorových jader 3 až 3,7 GHz, což je velice slušné zlepšení, ovšem o specifikacích jeho integrovaného Radeonu se z tabulky moc nedozvíme. Naštěstí tu jsou i jiné zdroje, dle nichž se využije 8, 6 nebo 4 CU (čili 512, 384 a 256 shaderů) s taktem 600 až 900 MHz. Konfigurace iGPU se tak nejspíše nezměnila na rozdíl od taktu, neboť pro FX-9830P platí 8 CU a 900 MHz.





Zvláště zajímavé jsou pak nízkospotřebové verze, jako je FX 9800P. Je to stejně vybavené čtyřjádro jako FX 9830P, ale s takty CPU 2,7 až 3,6 GHz, 758MHz grafikou a podporou DDR4-1866 namísto DDR4-2400, což není na 15W APU vůbec špatné.

Nyní si zbývá už jen počkat, co předvedou desktopové verze.

Zdroj: TZ AMD
reklama