reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD bude mít prioritu při využití HBM2

14.7.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD bude mít prioritu při využití HBM2
Dle jistých zdrojů citovaných serverem WCCF tech bude mít AMD prioritu při využití pamětí HBM2, které nastoupí na místo dnešních HBM a chystá se je využít také společnost NVIDIA. Bude ta tedy v nevýhodě?
AMD využívá zbrusu nové vrstvené paměti HBM na svých nových kartách Radeon R9 Fury X a Fury, jimž poskytují vysokou datovou propustnost 512 GB/s, zatímco starší paměti GDDR5 mohou na jiných kartách nabídnout maximálně "jen" 336 GB/s. Paměti HBM sice pracují na velmi nízké frekvenci 500 MHz (1 GHz DDR), kterou ale více než vyvažuje jejich 4096bitová sběrnice a je jisté, že jde o budoucnost pro příští generace grafických karet a možná že nejen pro ně. Dnešní generace pamětí HBM má nevýhodu v tom, že na kartách může mít kapacitu jen 4 GB





A právě firma AMD na vývoji HBM blízce spolupracovala s jejich výrobcem, společností SK Hynix a s touto spoluprácí bude jistě pokračovat i nadále, aby mohla přijít s novou generací karet nesoucích HBM2. Ty mají jednak dosáhnout dvojnásobné datové propustnosti, čili magický 1 TB/s a navíc už zmizí dnešní problém s limitem na 4 GB, neboť maximem pro HBM2 bude už 32 GB. Tyto paměti se už chystá využít také společnost NVIDIA u svých chystaných čipů Pascal, což víme již nějaký ten pátek díky následujícímu obrázku z prezentace, kde jsou zmíněny paměti "3D Memory".





Proslýchá se, že pamětí HBM první generace není zrovna dostatek, a to je přitom využívá pouze AMD u svých dvou hi-endových modelů grafických karet. Lze tedy předpokládat, že v případě HBM2 tomu nemusí být jinak a pak může přijít souboj mezi zákazníky firmy SK Hynix. V něm by měla mít výhodu právě společnost AMD, která prý díky dlouhodobé spolupráci s SK Hynix bude mít při odběru pamětí prioritu, takže NVIDIA by pak ostrouhala mrkvičku a mohla by být odkázána toliko na "paper launch", čili oficiální představení karet, které na trhu nebudou dostupné, alespoň ne ve velkém měřítku.

NVIDIA by pak mohla mít ještě jeden problém. Jejím tradičním partnerem pro výrobu výkonných GPU je totiž TSMC, které stále vyvíjí 16nm proces, jenž na tom má být s ohledem na dosažitelnou hustotu tranzistorů podobně jako 20nm proces. V případě firmy AMD ale počítáme spíše s tím, že ta využije 14nm proces svých spřízněných GlobalFoundries, které si jej licencovaly od Samsungu, a ten už pomocí něj vyrábí. Sice stále jen nízkospotřebové čipy, ale i tak vyrábí. Času do příštího roku je ale ještě dost, takže si musíme počkat na to, kdo bude tahat za kratší konec.

Zdroj: WCCF tech
reklama