reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD by mohlo již v příštím kvartálu vypustit karty s GCN 2.0

31.5.2013, Jan Vítek, aktualita
AMD by mohlo již v příštím kvartálu vypustit karty s GCN 2.0
Společnost AMD by dle nezaručených zpráv mohla již v příštím kvartálu, čili někdy v rozmezí července až září, představit nové grafické karty založené na architektuře Graphics Core Next 2.0. Jednat by se pak mělo o čipy s kódovým označením...
Společnost AMD by dle nezaručených zpráv mohla již v příštím kvartálu, čili někdy v rozmezí července až září, představit nové grafické karty založené na architektuře Graphics Core Next 2.0. Jednat by se pak mělo o čipy s kódovým označením Curacao a Hainan, které budou zaměřeny především na náročné zákazníky hledající vysoký výkon. Mluví se ale stále o 28nm výrobním procesu a také o tom, že nový hi-end asi nenabídne podstatný výkonnostní nárůst oproti dnešním Radeonům HD 7000.





Oba názvy jsme zmiňovali již na začátku tohoto roku, kdy se objevily ve zprávě hovořící o chystaných grafických čipech AMD. Dle ní by Hainan měl následovat dnešní Pitcairn a Curacao zase dnešní Tahiti, takže by logicky mělo jít o karty Radeon HD 8800 a HD 8900.

Grafický procesor Curacao XT by pak měl nabídnout celkem 2304 Stream procesorů ve 36 Compute Units, dále 144 texturovacích jednotek, 48 RBE (Rended Back-End) a 384bitový paměťový řadič. Hainan má pak obsahovat 1792 Stream procesorů (28 Compute Units), 112 texturovacích jednotek, 32 RBE a 256bitový řadič. V souladu s předchozí zprávou se pak mluví o kartách Radeon HD 8970, Radeon HD 8950, Radeon HD 8870 a Radeon HD 8850.

Co se týče architektury, ta by měla nabídnout stejný front-end jako dnešní Radeony HD 7900 a 7800 společně se čtyřmi asynchronními enginy (ACE), třemi geometrickými enginy a pak byl zmíněn Command Processor a funkce Global Data Share, což se ale vše může ještě změnit. Důležitá je však úvodní informace o příchodu karet ve třetím kvartálu, což by odpovídalo tomu, že AMD se logicky snaží mít na trhu nové produkty ještě před silnou předvánoční nákupní sezónou.

Zdroj: X-bit labs
reklama