reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD by mohlo v říjnu uvést na trh nové Radeony HD 9000

2.7.2013, Jan Vítek, aktualita
AMD by mohlo v říjnu uvést na trh nové Radeony HD 9000
Společnost Advanced Micro Devices je nyní na tahu, neboť NVIDIA má po představení své GeForce GTX 760 pauzu. Očekává se tedy, že AMD přijde ještě do konce roku s celou novou generací desktopových grafických karet, přičemž by to mělo být...
Společnost Advanced Micro Devices je nyní na tahu, neboť NVIDIA má po představení své GeForce GTX 760 pauzu. Očekává se tedy, že AMD přijde ještě do konce roku s celou novou generací desktopových grafických karet, přičemž by to mělo být dle nejnovějších zpráv již v říjnu, aby se stihla předvánoční sezóna a půjde o Radeony HD 9000. Na řadě by sice byly HD 8000, ovšem ty již AMD prodává svým OEM zákazníkům (jde o přeznačené HD 7000) a také toto označení použila pro aktuální mobilní čipy. Nicméně stále jde o architekturu GCN a ne o očekávanou GCN 2.0.





Radeon HD 9000 by tak měly zahrnovat čipy Curacao a Hainan (patří mezi Sea Islands) s architekturou GCN 2.0, jež má přinést především vylepšený front-end (4x ACE a 3x geometry engine) a vyšší počet Stream procesorů. Vyráběny mají být stávajícím 28nm procesem, což je celkem pochopitelné, neboť hlavní partner AMD vyrábějící grafické čipy, firma TSMC, začne s výrobou pomocí 20nm procesu až na konci tohoto roku. A samozřejmě se nepředpokládá, že ta bude hned od začátku vyladěná a bude mít vysokou výtěžnost.

Co se týče samotného čipu Curacao XT, pak ten má nabídnout 2304 Stream procesorů ve 36 CU (Compute Unit), dále 144 texturovacích jednotek, 48 RBE (Render Back-End) a 384bitovou paměťovou sběrnici. Hainan pak bude mít maximálně 1792 Stream procesorů, 28 CU, 112 texturovacích jednotek, 32 RBE a 256bitovou sběrnici. Obě verze budou mít shodný front-end.

To vše jsou samozřejmě zatím nezaručené informace.

Zdroj: X-bit labs
reklama