reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD by mohlo vyrábět speciální SoC pro budoucí Apple iMac

20.10.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD by mohlo vyrábět speciální SoC pro budoucí Apple iMac
Dle nezaručených informací, či v této době ještě fám, společnost Apple uvažuje o tom, že si nechá u AMD vyrobit speciální SoC architektury x86, která využije pro své budoucí počítače iMac chystané na rok 2017 a 2018.
Tuto zprávu přinesl server Bitsandchips.it, který se odkazuje na "své zdroje". Pro AMD by taková zakázka byla velká výhra a zajištěné odbytiště jeho produktů, přičemž do Maců by se po dlouhé době dostalo něco jiného než Intel. Je také naprosto jasné, o co tu jde. V roce 2017 už AMD má mít připraveny procesory a APU s architekturou Zen a takové by mohly využít paměti HBM, které by integrovanému GPU dodaly potřebou datovou propustnost. Můžeme tak mluvit o APU s procesory Zen, grafikou GCN další generace a pamětech HBM2 nebo lepších, tedy novějších. AMD má přitom s výrobou takovýchto speciálních APU své zkušenosti, však ty se montují do aktuálních konzolí Xbox One a PlayStation 4.





AMD si aktuálně chystá dvě nové generace, a to K12 založenou na ARMv8 a Zen x86, přičemž v roce 2018 by firma mohla mít k dispozici už nástupní Zen+. Pokud by něco z toho mělo být použito, pak pravděpodobně půjde právě o Zen. Apple přitom již s AMD spolupracuje, protože to aktuálně dodává pro iMac a Mac Pro grafické čipy. Mluví se také o tom, že AMD by svá speciální SoC poskytlo za podstatně nižší cenu, než by stálo podobně výkonné řešení od Intelu doplněné o samostatné GPU.

Lisa Su také při příležitosti zveřejnění finančních výsledků za 2. letošní čtvrtletí uvedla, že firmě se podařilo uspět s jedním ze svých na zakázku dělaných designů a nedávno oznámila, že ten začne firmě vydělávat v druhé polovině roku 2016. Čili pokud by mělo jít o SoC pro Macy chystané na rok 2017, časově by to zhruba odpovídalo. Ovšem také může jít o něco zcela jiného, protože se mluví o SoC chystaném pro další herní konzoli firmy Nintendo, která je dnes známá jako Nintendo NX a ta se má objevit na konci roku 2016. Pro AMD je ale samozřejmě důležité hlavně to, aby své produkty prodalo.

Znamenalo by to také, že Nintendo by začalo konkurovat konzolím PS4 a Xbox One, neboť by také šlo nejspíše o SoC s jádry x86 a grafikou GCN. Lze ale předpokládat, že by toto SoC bylo daleko výkonnější, však zmíněné konzole nemají na dnešní poměry nejvýkonnější hardware. Měli bychom zde tak novou platformu pro moderní 3D hry, která by možná donutila Microsoft a Sony reagovat. Musíme si ale počkat, co se z toho vyvine.

Zdroj: wccftech
reklama