reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Carrizo slibuje podstatně lepší výkon na watt

23.1.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD Carrizo slibuje podstatně lepší výkon na watt
Společnost AMD se v posledních dnech snaží zaujmout svými chystanými novinkami, a to asi částečně i kvůli tomu, že jeho finanční výsledky nejsou zrovna dobré. Snaží se tak upozornit na nová APU Carrizo, ale i na to, že intenzivně pracuje na 14nm čipech.
Čipy AMD Carrizo se tedy mají pochlubit výrazně lepším výkonem na watt, čili efektivitou a Lisa Su mluví dokonce o tom, že v tomto ohledu jde o největší pokrok v historii firmy. Carrizo a Carrizo-L jsou však chystány jen jako mobilní čipy s TDP 15 - 35 W a 10 - 25 W, čili dle dosavadních informací se to nijak nedotkne nabídky desktopových APU. Tedy v případě, že se nedostanou také do desktopových All in One, což se klidně může stát.





Ve druhém čtvrtletí tohoto roku tedy přijdou na trh Carrizo a Carrizo-L, jež jsou součástí nově oznámeného širšího plánu firmy AMD. Ta mluví o plánu 25x20, pod nímž se skrývá snaha o zvýšení energetické efektivity o 25 % mezi lety 2014 a 2020. Lisa Su přitom mluví o tom, že si AMD chystá na tento rok silné produktové porfolio, které bude v druhém kvartálu završeno právě příchodem APU Carrizo, takže z toho můžeme vyčíst, že nové Radeony přijdou na trh dříve.

Carrizo jsou přitom stále vyráběny pomocí procesu 28nm SHP, který je použit i pro výrobu jejich předchůdců, a to jsou mobilní Kaveri. Firma ale mluví o pokrocích v architektuře a plné implementaci Heterogeneous Systems Architecture (HSA), což má zajistit vyšší výkon. Konkrétně jde také o jádra Excavator a GCN 1.2. Mezi architekturová vylepšení patří ale také 'voltage adaptive operation' zajišťující efektivnější škálování napětí s pracovní frekvencí čipu. To tedy slouží k minimalizaci ztrát energie při zachování stability a AMD slibuje 15% zvýšení výkonu na watt pouze díky novému systému napájení.





A aby nás AMD navnadilo na budoucí produkty, Lisa Su prozradila také něco o 14nm generaci. Na té AMD pochopitelně pracuje už dlouho, neboť vývoj netrvá pár měsíců, ovšem firma stále neoznámila, kdo se má stát jejím hlavním partnerem ve výrobě 14nm procesorů a GPU. Může to být buď Samsung nebo GlobalFoundries, však obě tyto společnosti na vývoji 14nm procesu pracují. Společnost TSMC zatím vyvíjí svůj 16nm proces, jehož nástup se má projevit někdy v druhé polovině tohoto roku.

14nm výrobní proces se pak dělí na varianty LPE (low power early) a LPP (low power plus), čili základní a vylepšenou verzi s vyšším výkonnostním potenciálem a příslibem nižší spotřeby. Samsung má už blízko ke spuštění výroby pomocí 14nm LPE.

AMD zatím neuvedlo, které produkty dostanou to privilegium, že budou moci využít 14nm výrobní proces. Lisa Su uvedla, že nové roadmapy a další detaily zveřejní na příštím Financial Analyst Day. Jenomže ten měl proběhnout již v minulém roce a AMD jej pozdrželo, protože přetváří svou dlouhodobou strategii. Zatím tedy ani nebylo oznámeno, kdy setkání s analytiky proběhne, ovšem dle serveru Hexus by to mohlo být v únoru.

Zdroj: Hexus.net
reklama