reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD chystá nové CPU FX s vodním chlazením: aktualizováno

23.6.2014, Jan Vítek, aktualita
AMD chystá nové CPU FX s vodním chlazením: aktualizováno
Vypadá to, že procesory AMD řady FX ještě neřekly poslední slovo. Společnost AMD sice značku FX recyklovala a použila u nových APU, ale v tomto případě to vypadá na původní CPU řady FX bez integrované grafiky.
Zatím není známo nic konkrétního, jen dohady, které nastartoval viceprezident firmy AMD Roy Taylor na svém blogu. Na tom zveřejnil řádně rozostřený obrázek krabice s novým procesorem, na níž je rozluštitelný jen jeden nápis: AMD FX-Series Processor with Liquid Cooling System.





Otázkou tedy je, co přesně se v této krabici skrývá. Jako nejpravděpodobnější se jeví, že půjde o nějaký nový procesor Vishera, přičemž server Xbit labs uvedl, že mu jistý zdroj z AMD potvrdil informaci o novém vícejádrovém procesoru určeném pro hi-end desktopy. AMD se tedy možná snaží najít odpověď na procesory Devil's Canyon a především Core i7-4790K. A když už mají na trhu grafickou kartu, jejíž standardní součástí je vodní chlazení, proč by nemohli mít i takový procesor, že?

Očekávat můžeme, že tento procesor bude odemčený a stavět bude na jádru Piledriver jako původní Vishery, ne novějším Steamroller. Jenomže architekturu Piledriver AMD již dříve vycucalo, když představilo poslední procesory v čele s FX-9590, který jako první dosáhl hranice 5 GHz, i když pouze s Turbem. Dle specifikací to vypadá, že nárůstu frekvence AMD dosáhlo za cenu značného nárůstu napájecího napětí z 1,45 až na 1,912 V, což s sebou přineslo TDP 220 W. Ovšem ve skutečnosti mají tyto procesory pracovat s napětím jen mírně nad 1,5 V, ale i to přináší citelné zvýšení spotřeby. Uvidíme tedy, kam až je AMD ochotno zajít. Předpokládá se spíše to, že opravdu nový bude pouze přiložený vodní chladič.

Aktualizováno: Dnes již vyšlo najevo, že půjde pouze o jinak zabalený procesor AMD FX-9590, který bude taktovaný jako dříve, tedy na 4,7 až 5 GHz. Doplněn bude o integrovaný vodní chladič od Aseteku, přičemž dle krabice to vypadá na model pro jeden 120mm ventilátor. Zajímavá je však cena. Procesor FX-9590 se dříve prodával pouze samostatně, tedy bez jakéhokoliv chlazení, a to za 319 dolarů a tato nová verze s chlazením Asetek přijde na 359 dolarů. Za cca 800 korun tak zákazník dostane výkonný chladič, pro nějž jistě nebude 220W TDP velký problém.

Zdroj: Hexus.net
reklama