reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD do roku 2020 slibuje 25x efektivnější APU

19.6.2014, Jan Vítek, aktualita
AMD do roku 2020 slibuje 25x efektivnější APU
Společnost AMD oznámila, že v horizontu šesti let se jí podaří vyvinout APU (Accelerated Processing Units), která budou mít oproti dnes dostupným modelům 25x vyšší efektivitu s ohledem na poměr výkonu a spotřeby.
Jde tedy o energetickou efektivitu, která je zvláště důležitá u mobilních zařízení, ale hraje podstatnou roli také u desktopových počítačů, u nichž se dnes počítá, že se procesory vejdou do jistých limitů spotřeby. Plán firmy AMD na 25násobné zvýšení energetické efektivity APU byl zveřejněn dnes ústy Marka Papermastera (Chief Technology Officer, AMD), a to na konferenci China International Software and Information Service Fair. Ve známost vstoupil také pod označením 25X20.





AMD dle plánu 25X20 tedy chce značně akcelerovat zvyšování energetické efektivity svých APU, neboť v tomto ohledu se za posledních šest let zlepšila "pouze" desetinásobně. Papermaster přidal také nějaká čísla ohledně globální spotřeby počítačů, které se na ní v počtu tří miliard podílí více než procentem a další cca 1,5 % přidává 30 milionů serverů. To představuje 14 až 18 miliard dolarů za spotřebovanou elektrickou energii a tato čísla mají v příštích letech růst, takže spotřeba se má stát ještě důležitější vlastností počítačových systémů.

A jakým způsobem chce AMD dosáhnout takového nárůstu efektivity? Odpověď Papermastera nás nepřekvapí, protože ten mluví o jistých nespecifikovaných vylepšeních architektury APU a inteligentních technikách pro snižování spotřeby. AMD tak chce v příštích letech dle vlastních slov dokonce předhonit trend předpověděný Mooreovým zákonem, a to alespoň o 70 procent. AMD však mluví vyloženě o energetické efektivitě, zatímco Mooreův zákon o zvyšujícím se počtu tranzistorů v počítačových čipech, ale my už jsme si zvykli, že tento zákon bývá našroubován na cokoliv. Firma to ale ve zprávě dále upřesňuje a měla na mysli to, že se jí podaří jít s energetickými úsporami nad rámec toho, co slibují pokročilejší výrobní procesy samy o sobě.

Toho chce dosáhnout díky třem "pilířům". Jednak tu je známé Heterogeneous-computing a HSA (Heterogeneous System Architecture), která využívá CPU i GPU jako výpočetní jednotky a jde především o využití grafických shaderů pro GPGPU. HSA je však již realitou, ale je zřejmé, že ji AMD hodlá dále vylepšovat.

Pak tu bude inteligentní řízení spotřeby, které se má starat o to, aby byl v případě potřeby k dispozici plný výkon APU a na druhou stranu také o to, aby toto APU maximálně urychlilo svůj přechod do klidového režimu s nízkou spotřebou. APU také mají lépe odhadnout potřeby aplikací a lépe jim přizpůsobit svůj výkon. Například webový prohlížeč nemusí vyžadovat, aby procesor běžel na nejvyšší výkon, když mu bude stačit třeba jen čtvrtina. Nakonec AMD mluví o budoucích inovacích v řízení spotřeby, které mají mít základy v investicích do výzkumu, které firma učinila již před lety. Ve spojení s tímto byly do éteru vyslány termíny jako Inter-frame power gating, Per-part adaptive voltage či Voltage islands.

Dle analytické firmy TIRIAS Research, která zkoumala záměry AMD, je plán 25X20 uskutečnitelný, a to především díky snížování spotřeby v klidovém režimu a zvyšování výkonu pomocí architektury HSA.

Zdroj: TZ AMD
reklama