reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD DockPort: levná alternativa Thunderboltu

12.2.2014, Jan Vítek, aktualita
AMD DockPort: levná alternativa Thunderboltu
AMD si pro nás chystá nový standard DockPort, který byl poprvé představen jako koncept Lightning Bolt na CES 2012. Pracuje na něm společně s Texas Instruments a vyvíjí jej jako univerzální rozhraní založené na standardu DisplayPort.
Na nedávném CES 2014 bylo oznámeno, že standard DockPort byl akceptován organizací VESA jako volně využitelné rozšíření rozhraní DisplayPort. A co nám tedy konkrétně nabídne? V podstatě jde o to, že budeme moci využívat protokol USB 3.0 na stávajících konektorech DisplayPort a příslušný kabel zvládne také přenášet dostatek energie na to, aby zvládl třeba dobíjet notebook.





Máme tu tedy dohromady DisplayPort s jeho podporou PCI Express a navíc podporu USB 3.0 a napájení, což dohromady dává rozhraní, se kterým se dá připojit v podstatě cokoliv. Pomocí jednoho kabelu si tak budeme moci připojit třeba napájecí adaptér, myš, klávesnici, externí optickou mechaniku či disk, tiskárnu, herní ovladač a až čtyři monitory. AMD to ostatně názorně ukazuje ve svém videu:


Video ukazuje i možnost využití DockPortu pro spojení tabletu s dokovací klávesnicí u známých zařízení typu 2 in 1 a konkrétně jde o referenční design AMD Discovery Tablet, který je pomocí tohoto rozhraní také dobíjen. Další zajímavou ukázkou je skládačka z jednotlivých modulů, které obsahují rozhraní HDMI, USB 3.0 nebo také SSD a přes ně všechny se pak připojí síťový napájecí adaptér. Názorně to ukazuje na možnost větvit za sebou všemožná zařízení, aniž by se uživatel musel starat o kompatibilitu, či prostě o cokoliv.

AMD DockPort tak můžeme vidět jako alternativu pro Intel Thunderbolt, což potvrdil i jeden z ředitelů VESA. A půjde navíc o levnou alternativu, protože kabely budou pouze propojovat jednotlivé moduly, nebudou obsahovat vlastní elektroniku a jak už bylo řečeno, jde o volně použitelné řešení osvobozené od licenčních poplatků.

Očekává se, že nový standard bude dokončen v druhé polovině tohoto roku a pak už snad nic nebude bránit tomu, aby se na trhu objevila první koncová zařízení.

Zdroj: Hexus.net

reklama