reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD dokončilo akvizici Xilinxu, těší se na trh s hodnotou 135 mld. USD

14.2.2022, Jan Vítek, aktualita
AMD dokončilo akvizici Xilinxu, těší se na trh s hodnotou 135 mld. USD
Společnost AMD dnes dle očekávání dokončila akvizici firmy Xilinx, která vyšla na desítky miliard dolarů zaplacených především v podobě akcií AMD. Nyní už tedy Xilinx oficiálně patří pod AMD, které se těší na 135miliardový trh. 
Jde tu pochopitelně o 135 miliard USD na TAM (očekávaná hodnota v roce 2023), čili celkovém trhu, na němž má AMD díky své nabídce příležitost oslovit zákazníky a vzít si z něj svůj podíl. To pak lze rozdělit na 50 miliard dolarů na trhu s datovými centry, 40 miliard na trhu s PC, 29 miliard v případě embedded zařízení a nakonec tu je 16miliardový herní trh. 
 
 
Akvizice byla ohlášena již 29. října roku 2020 a od té doby se AMD snažilo tento podnik dotáhnout do konce a získat veškerá potřebná povolení úřadů několika zemí, což se nedávno povedlo, a tak mohla být celá akce urychleně dotažena do konce. 
 
Co se týče výše uvedeného 135 miliardového TAM, Lisa Su z AMD uvádí, že akvizice firmy Xilinx jednoduše umožní obsadit jeho vyšší podíl a sama vidí příležitosti především v oblastech cloudu, edge computingu a inteligentních zařízeních. 

Ve vedení společnosti Xilinx nadále zůstane Victor Peng, který už ale nebude na pozici CEO, ale stane se prezidentem nově zřízené divize Adaptive and Embedded Computing Group (AECG), jak se Xilinx nově nazývá. V pracovní náplni pak zůstane vývoj a výroba FPGA čipů, Adaptivních SoC a příslušných softwarových produktů, přičemž AMD se brzy chystá nabídnout rozšířená řešení produktů Xilinx a vlastních CPU a GPU. 
 
Zákazníci přitom budou mít i nadále možnost kupovat stejné produkty od firmy Xilinx jako doposud a očekávat i stále stejné doprovodné služby a podporou. Nemění se ani kontakty na zástupce prodeje, jakož ani nic jiného s ohledem na dodávky produktů na trh. 
 
Akcionáři firmy Xilinx dostali za každou jednotlivou akcii přesně 1,7234 akcií firmy AMD, jak bylo dohodnuto už dříve. Prioritou firmy AMD ale zůstávají investice do rozvoje a nabídka vykupování akcií v rámci obvyklého programu (share repurchase), o nabídce dividend se zatím neuvažuje.
 
Zdroj: TZ AMD 


reklama