reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Dracarys: monstrum s Vega 10 za čtvrt milionu

21.10.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD Dracarys: monstrum s Vega 10 za čtvrt milionu
Na web unikly informace o zařízení of firmy AMD, které má být založeno na GPU Vega 10 a více než 1 TB paměti. Jde o Dracarys, který bude stát nějakých 10.000 dolarů, čili asi čtvrt milionu českých korun.
Dracarys bude nejspíše tím nejpozoruhodnějším produktem, které AMD kdy založilo na svých grafických čipech. Ze spojení Vega 10 a 1+ terabajtu paměti by jeden usuzoval, že grafických čipů bude na Dracarysu určitě více, ale tak to nemá být. Dle wccftech se jedná o desku, která nese pouze jeden čip Vega 10 a vedle něj bude tak obrovské množství paměti, přičemž účel tohoto zařízení je z toho celkem zřejmý: posloužit v oblasti superpočítačů. Nelze se tak divit, že AMD chce Dracarys představit na konferenci Supercomputing 2016, který proběhne už na začátku listopadu.





AMD Dracarys tak nemá být konkurence pro NVIDIA DGX-1, neboť ty jsou založeny na celkem osmi čipech Tesla P100 a ostatně jde o celé počítače s procesory Xeon. Dracarys má být samostatný akcelerátor určeny pro mini superpočítače, přičemž první prototypy už jsou na světě, fungují a chystá se výroba ve velkém. Právě tento produkt si nyní už můžeme spojit se staršími informacemi o tom, že AMD chce ještě letos představit své čipy Vega 10, které ale ještě nebudou určeny pro herní grafiky. To ale neznamená, že budou hned dostupné.

Dracarys bude mít blízko k nedávno oznámené kartě Radeon Pro SSG, která ale ještě bude založena na čipech Fiji. Jde ale o paměť, přičemž Dracarys má využít druhou generaci HBM, takže je zcela jasné, že onen 1 TB nemůže být v žádném případě tvořen pouze touto pamětí. Vega 10 má mát vedle sebe "pouze" 16 GB HBM2 a vedle ní tu bude neupřesněný typ paměti SSD, ke které bude mít Dracarys na rozdíl od Radeon Pro SSG přímý přístup. A pak je tu pochopitelně i samotný výkon čipu, a to přes 20 TFLOPS (FP16), takže obecně se očekává, že Vega 10 bude v této disciplíně asi dvakrát výkonnější než Fiji.

Je také zřejmé, že když byl Radeon Pro SSG ohlášen teprve letos v létě, tak Dracarys nemůže v nejbližších měsících přijít na trh. Však samotný Pro SSG má být běžně dostupný až od příštího roku. Dracarys tak můžeme očekávat přinejlepším v druhé polovině příštího roku. AMD zatím nemusí moc spěchat, protože ani Radeon Pro SSG nemá na trhu konkurenci. To jednoduše proto, že jiný podobný produkt neexistuje.

Zdroj: wccftech
reklama