reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD FirePro W8100: profesionální karta se 4,2 TFLOPS

23.6.2014, Jan Vítek, aktualita
AMD FirePro W8100: profesionální karta se 4,2 TFLOPS
Společnost AMD se pochlubila svou novou profesionální grafickou kartou FirePro W8100, která má být v některých testech dokonce až 38x rychlejší než nejlepší konkurenční produkt. Určena je pak především pro CAD a M&E.
Nová profesionální grafická karta AMD FirePro W8100 má být tedy oproti konkurenci výrazně rychlejší, přičemž onen 38násobný rozdíl platí jen pro vybrané testy provedené v laboratořích AMD. Budeme si tedy spíše všímat opravdových specifikací než srovnávání s nejmenovanou konkurencí v neupřesněných testech.





GPU AMD FirePro W8100 má k ruce celkem 8 GB paměti GDDR5 na 512bitovém rozhraní. Samotný čip disponuje 2560 stream procesory, 160 TMU jednotkami a 64 ROP jednotkami. Vzhledem k těmto specifikacím je tak jeho nejbližším příbuzným ze světa herních grafických karet čip Radeon R9 290 (Hawaii Pro), přičemž ještě výkonnější by byla variace na R9 290X, která by měla 2816 stream procesorů.

AMD pak hovoří o výkonu 4,2 TFLOPS v single precision a v double precision to je 2,1 TFLOPS, což je velmi slušné. Nicméně společnost NVIDIA již nabízí karty s čipy Quadro K6000, které jsou založeny na GK110 (Kepler) a nabídnou 5,2 TFLOPS (single precision) a 1,7 TFLOPS (double precision). Při porovnání těchto základních schopností to tedy na několikanásobný rozdíl ve výkonu rozhodně nevypadá.

V jednom systému pak lze využít až čtyři karty FirePro W8100, což nám dá výkon až téměř 17 TFLOPS. Takový výkon by nám tedy mohly poskytnout pracovní stanice od firem jako Armari, CARRI, Colfax, Exxact, Mouse Computer, PSSC Labs, Scan International, Tarox, Versatile Distribution Services, Workstation Specialists a Wortmann.

Karta bude k dispozici od příštího měsíce a v samostatné podobě ji bude prodávat dlouholetý partner AMD, společnost Sapphire Technology.

Zdroj: TZ AMD
reklama