reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Fury lze odemknout na Fury X

5.8.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD Fury lze odemknout na Fury X
Odemykání deaktivovaných částí grafických čipů není nijak nová praxe a díky utilitě CUInfo je to možné také na zbrusu nových Radeonech s čipy Fiji. Mluvíme samozřejmě o těch slabších modelech Fury bez označení X, ale i o jiných modelech.
Karty Radeon R9 Fury X již svým uživatelům nabízí maximální počet 4096 shaderů a 256 TMU, takže v jejich případě není co odemknout. To až u novějších R9 Fury, které mají 3584 shaderů a 224 TMU, přičemž stejnou konfiguraci by dle nejnovějších zpráv měly mít i chystané R9 Nano. Utilita CUInfo od tx12, člena komunity na fórech Overclock.net, má ale fungovat nejen na Fiji, ale také na čipech Hawaii a Tonga či případně jejich nových verzích Grenada a Antigua.





Odemykání deaktivovaných shaderů v grafických čipech známe tedy už řadu let, přičemž problém není v tom, že by šlo o nějak složitý proces. Jde o to, že v řadě případů měl výrobce k deaktivaci jistých částí GPU důvod, a to ten, že šlo o defektní části. Takový čip se pak jednoduše využije pro výrobu slabší karty a pokus o jeho odemčení pochopitelně skončí nezdarem. Jenže pokud počet částečných zmetků nestačí, musí se holt pro výrobu slabších karet využít i čipy bez defektu a právě v takovém případě máme šanci.





Utilita CUInfo sama vyzkouší GPU v systému a dle toho má určit, jaké CU (Compute Unit, sada 64 shaderů) jsou plně funkční a takové označí tečkou. Malým písmenem x jsou zase označeny ty, které jsou hardwarově uzamčené a písmenem o softwarově uzamčené. Právě ty softwarově uzamčené lze zase aktivovat úpravou BIOSu karty, zatímco v případě hardwarové deaktivace můžeme mít smůlu, pokud jsou některé části třeba rovnou odděleny laserem. K samotné úpravě BIOSu lze využít utilitu AtomTool, která vygeneruje nový BIOS pro grafickou kartu.
SE1 hw/sw: 00050000 / 00000000 [.............x.x]
SE2 hw/sw: 00030000 / 00000000 [..............xx]
SE3 hw/sw: 00030000 / 00000000 [..............xx]
SE4 hw/sw: 00030000 / 00000000 [..............xx]
56 of 64 CUs are active. HW locks: 8 (R/W) / SW locks: 0 (R/W).
8 CU's are disabled by HW lock, override is possible at your own risk.


Autor utility CUInfo přidává jeden příklad jejího výstupu. Dle tx12 se můžeme pokusit o odemknutí některých shaderů, pokud je alespoň jeden ze dvou sloupců ve výpisu napravo složen jen z písmen x. V tomto případě to platí pouze pro krajní sloupec, zatímco ten předposlední má nahoře tečku. Jestliže by to nebyl ani jeden, neměli bychom se o odemčení pokoušet, neboť je pravděpodobné, že v některých dalších je defekt. V takovém případě bychom mohli zažít horké chvilky při nápravě, přičemž základním předpokladem samozřejmě je záloha výchozího BIOSu.

Zdroj: KitGuru
reklama