reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Greenland: až 32 GB paměti a 18 miliard tranzistorů

21.8.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD Greenland: až 32 GB paměti a 18 miliard tranzistorů
Na svět se dostaly další informace o chystaných GPU firmy AMD, jimž můžeme a nemusíme věřit. V podstatě jisté je, že tyto čipy budou moci využít až 32 GB paměti HBM2 a otázka je pak počet tranzistorů, z nichž se budou skládat.
Mluví se o 15 až 18 miliardách tranzistorů, což by byl i dvojnásobek v porovnání s dnešními kartami s čipy AMD Fiji (8,9 miliardy). Jde o odhady, které jsou založeny na tom, co má zvládnout nový 14nm proces oproti 28nm a také na tom, co samotné firmy AMD a NVIDIA slibují. Zrovna NVIDIA má přijít s čipy Pascal skládajícími se až ze 17 miliard tranzistorů. V každém případě půjde o velice komplexní čipy a bude zajímavé sledovat, jak se s jejich výrobou firmy TSMC a GlobalFoundries poperou.





O GPU Greenland (vedoucí čip v rodině Arctic Islands) se ví, že by se mohly objevit nejen v grafických kartách, ale také jako součást budoucích vysoce výkonných APU, která se již nebudou muset nechat omezovat slabou propustností pamětí DDR3 a namísto toho budou moci snadno využít paměti HBM, což pro ně bude znamenat obrovský skok. Takové APU by ale možná přišlo jen jako řešení pro HPC, čili by sloužilo především pro GPGPU výpočty. Kromě GPU Greenland se počítá s procesorovými jádry Zen, novém rozhraní s propustností 100 GB/s a podporou paměti DDR4. Přijít na trh by ale mělo až v roce 2017, a to s výkonem přes 4 TFLOPS. Pro srovnání, dnešní AMD FirePro S9170 poskytne maximálně 2,62 TFLOPS.

AMD už samo prozradilo, že grafické čipy chystané na příští rok budou mít dvojnásobnou energetickou efektivitu, čili pokud by se měl počet tranzistorů zdvojnásobit, pak by spotřeba karet měla zůstat víceméně stejná. A o procesech FinFET, které se mají pro výrobu nových GPU využít, se ví, že oproti 28nm planárním procesům nabídnou o 90% vyšší hustotu tranzistorů, čili jich na stejný prostor vměstnají o 90 % více, takže oněch 15 až 18 miliard tranzistorů nezní nedosažitelně. Návrh Greenland, na němž AMD pracovalo v posledních dvou letech, je přitom již hotový a nyní jde tedy už "jen" o to dostat nová GPU do výroby.

Společnosti AMD a NVIDIA by tedy měly v příštím roce nabídnout srovnatelná grafická řešení, alespoň dle toho, co zatím víme. Počítá se s až 32 GB paměti HBM2, ovšem to pouze v hi-end profesionálních produktech. Nejlepší herní karty využijí spíše 8 až 16 GB, však více by snad ani nevyužily. Bude tedy záležet především na architektuře, ovladačích, ceně a energetické efektivitě.

Objevily se také dvě novinky, které se mají zařadit do rodiny Arctic Islands, čili pravděpodobně Radeonů 400. Jde o čipy s kódovými označeními Baffin a Ellesmere (ostrovy poblíž Grónska). AMD samo nepotvrdilo, že jde opravdu o názvy nových čipů, které budou patřit mezi Arctic Islands. Má jít o zbrusu nová GPU, která se zařadí do mainstreamu a low-endu a využijí nejnovější architekturu GCN, na další informace si musíme počkat. Přeznačených čipů se tedy snad už nedočkáme.

RodinaAMD Arctic IslandsNVIDIA Pascal
Označení GPUAMD GreenlandNVIDIA GP100
Výrobní proces16/14 FinFET (TSMC/GloFo)16/14nm FinFET (GloFo/Samsung)
Počet tranzistorů15-18 miliard~17 miliard
HBM (spotřebitelské karty)4-16 GB (SK Hynix) HBM22-16 GB (SK Hynix/Samsung)
HBM2
HBM Memory (profesionální)32 GB (SK Hynix) HBM232 GB (SK Hynix/Samsung) HBM2
Paměťová propustnost1 TB/s (Peak)1 TB/s (Peak)
ArchitekturaGCN 2.0? Next-CUDA
PředchůdceFiji (Radeon 300/Fury)GM200 (Maxwell)


Zdroj: TweakTown
reklama