reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD již 160 dní nevydalo nové WHQL ovladače

20.5.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD již 160 dní nevydalo nové WHQL ovladače
Dnes je tomu již více než 160 dní, kdy společnost AMD naposled vydala WHQL ovladače Catalyst pro své grafické čipy. Dříve přitom byly nové ovladače vypouštěny na trh i každý měsíc, ale od té doby AMD velmi polevilo.
Poslední ovladače AMD Catalyst podepsané WHQL jsou verze 14.12 a vypuštěny byly 9. prosince 2014, což je 161 dní nazpět. Od té doby AMD přišlo jen se dvěma ovladači s označením Beta, z nichž byly zajímavé především Catalyst 15.4 s optimalizacemi pro titul Grand Theft Auto V a podporou technologie AMD FreeSync. Na nové WHQL ovladače tedy majitelé karet s čipy Radeon tedy čekají již téměř půl roku, zatímco v letech 2013 a 2014 se mohli těšit na nové alespoň v každém čtvrtletí a dříve byly vypouštěny ještě častěji.





Oproti tomu společnost NVIDIA v poslední době zařadila vyšší rychlostní stupeň a představila program Game Ready. Sleduje tím příchod téměř každého AAA herního titulu, jemuž předchází (nebo jej následuje) nová verze WHQL ovladačů, které jsou přirozeně pro daný titul optimalizovány.

Je zřejmé, že AMD nyní není v jednoduché situaci. NVIDIA má na trhu úspěšnější modely karet a i když se AMD snaží konkurovat cenou, prodeje jeho karet zaostávají a firma ztrácí podíl na trhu. Nyní tak svou energii investuje do brzkého uvedení nové generace Radeonů Rx 300, které povedou na trh karty s čipy Fiji, na nichž jsou zajímavé především nové paměti HBM. Ty mají představovat tolik očekávanou revoluci a náhradu za již dýchavičné GDDR5, která by se někdy později měla začít používat i u APU a různých SoC. Vývoj HBM přitom nebyl jednoduchý. Trval sedm let a zvláště složitá byla jejich implementace, která si žádá tisíce datových spojení a využití dosud nepoužívané křemíkové mezivrstvy, na níž budou umístěny paměti i GPU.

Dle některých názorů má AMD své novinky představit již 3. června, čili přesně za 14 dní, takže nyní asi pracovníci této firmy nemají za prioritu vývoj nových ovladačů pro stávající modely, jako spíše ovladače pro ty nové, aby se mohly ukázat v co nejlepším světle. Ve spojení s tím se ještě objevila informace, že ta nejlepší karta AMD z nové generace nedostane jen tak běžné označení jako Radeon R9 390X (či podobně), ale bude mít speciální označení jako TITAN, aby bylo hned jasné, že jde o něco lepšího.

Zdroj: techPowerUp
reklama