reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Kaveri budou vyžadovat desky s FM2+

31.5.2013, Jan Vítek, aktualita
AMD Kaveri budou vyžadovat desky s FM2+
Společnost AMD již za pár dní oficiálně představí novou generaci desktopových APU známých jako Richland, ovšem ty nebudou představovat velký posun oproti dnešním Trinity. Ovšem pravým opakem mají být zbrusu nová APU Kaveri, která si AMD...
Společnost AMD již za pár dní oficiálně představí novou generaci desktopových APU známých jako Richland, ovšem ty nebudou představovat velký posun oproti dnešním Trinity. Ovšem pravým opakem mají být zbrusu nová APU Kaveri, která si AMD chystá ještě na tento rok, neboť ta budou jako první APU vyráběna 28nm procesem, využijí novou akcelerovanou architekturu HSA (heterogeneous system architecture), nová procesorová jádra Steamroller x86 a také grafiku AMD Radeon HD založenou na architektuře GCN.





Vzhledem k takové náloži novinek ani není divu, že Kaveri budou potřebovat nové základní desky se socketem FM2+ a vedle toho tu je ještě jedna novinka. Kromě podpory pamětí DDR3 by měla být zahrnuta i podpora pamětí GDDR5, které by byly využity jako hlavní systémová paměť, čili pro CPU a hlavně pro GPU. Jsou tu ale dva háčky. Paměti GDDR5 jednak potřebují komunikovat s čipem v pouzdru BGA, tedy s čipem připájeným pevně na desku, což jejich použití omezuje spíše na mobilní systémy či AiO a minimálně to znemožňuje výměnu APU. A potom jsou dnes k dispozici čipy GDDR5 s maximální kapacitou 2 Gb (256 MB), což by prý omezilo celkovou kapacitu RAM na 4 GB. Nicméně na cestě by již měly být i 4Gb GDDR5.

Výhodou by však potom byl výrazný nárůst paměťové propustnosti, jenž by se oproti DDR3 na 2133 MHz se 34,1 GB/s snadno zvednul na 54,4 GB/s u 3400MHz GDDR5 na 128bitovém rozhraní. Procesoru by takový nárůst byl celkem jedno, ale za předpokladu, že Kaveri nabídnou výkonné grafické čipy, pak ty by již věděly, jak takovou propustnost využít.

Nicméně uvidíme až na konci tohoto roku, s čím AMD nakonec přijde, ovšem vypadá to nadějně.

Zdroj: X-bit labs
reklama