reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD králem mezi tenkými klienty, ovládá přes polovinu trhu

10.12.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD králem mezi tenkými klienty, ovládá přes polovinu trhu
Pro společnost AMD neexistuje moc trhů, kde by dominovala. Byla třeba jasnou volbou pro výrobce konzolí Xbox One a PS4 a nyní AMD oznámilo, že ovládá více než polovinu trhu s platformami pro tzv. tenké klienty.
Tenký klient (Thin Client) je typ počítače, který se zčásti chová podobně jako terminál. Je to tedy relativně nevýkonný stroj spoléhající se na úložnou kapacitu i výkon vzdálených serverů. Tyto počítače v dnešní době opět nabývají na významu, a to především díky rozvoji cloudových technologií a AMD chce být u toho.





Společnost AMD se tedy pochlubila, že dle nejnovějších údajů o prodejích tenkých klientů nyní ovládá 53 procent jejich trhu. Firmě se nedávno podařilo udat své platformy firmám HP, Fujitsu a Samsung, které na nich postaví nové modely. Jde především o APU G-Series, která dokáží nabídnout podporu více displejů, hardwarovou akceleraci šifrování a dešifrování dat a také kódování videa, což se hodí třeba pro pořádání videokonferencí nebo streamování multimédií. S pomocí serverů ale zvládnou také CAD nebo 3D modelování.

Je to tedy řada AMD Embedded G-Series SoC, která nyní svému výrobci zajistila úspěch, přičemž k zahození není ani její energetická úspornost. Výsledné tenké klienty si najdou své zákazníky také ve finančnictví a ve vládních úřadech, call centrech, různých informačních kioscích, nemocnicích, atd.

G-Series přitom nejsou žádná novinka. Objevily se už v roce 2011 jako APU vycházející ze 40nm Ontario a Zacate, kdy využívaly ještě procesorovou architekturu Bobcat a grafiku generace VLIW5. Nyní se ale používají spíše G-Series 2.0, což jsou již SoC vycházející z 28nm generace Kabini. Jde tedy o jádra Jaguar a grafiku GCN, přičemž nejlepší mezi nimi je čtyřjádrový GX-420CA pracující na 2 GHz a vybavený grafikou HD 8400E se 128 shadery. A že jde o SoC, pak tyto čipy nepotřebují žádnou čipovou sadu, neboť mají ve výbavě kontrolery pro rozhraní USB, SATA a další.

Zdroj: TZ AMD
reklama