reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD má 24 ze sta nejlepších superpočítačů v TOP500

19.6.2012, Jan Vítek, aktualita
AMD má 24 ze sta nejlepších superpočítačů v TOP500
Nedávno byl vydán nový žebříček TOP500, tedy pěti set nejvýkonnějších světových superpočítačů a AMD se hned pochlubilo, že téměř čtvrtina superpočítačů z první stovky je postavena na jeho procesorech. Dle firmy je to výsledek snahy o zdokonalení...
Nedávno byl vydán nový žebříček TOP500, tedy pěti set nejvýkonnějších světových superpočítačů a AMD se hned pochlubilo, že téměř čtvrtina superpočítačů z první stovky je postavena na jeho procesorech. Dle firmy je to výsledek snahy o zdokonalení jejího HPC (high performance computing) ekosystému a spolupráce s dalšími společnostmi. To přinmeslo třeba optimalizaci softwaru LS-DYNA pro procesory AMD Opteron 6200, lepší podporu využití GPU od AMD pro výpočty, atd.




SuperMUC


Vedle toho přišla se svou zprávou i firma IBM, která se zase nezapomněla zmínit o tom, že v novém žebříčku TOP500 figurují na prvním, třetím i čtvrtém místě její superpočítače. Co se týče první pozice, pak tu zabral poprvé od roku 2009 počítač umístěný v USA, a to Sequoia s výkonem 16 PETAFLOPS v Národním institutu Lawrence Livermora v Kalifornii. Evropa se pak může pochlubit počítačem SuperMUC z Leibnizova výpočetního centra v Mnichově, jenž skončil na 4. místě.

Nakonec se nezapomněl ozvat ani Intel, který oznámil, že ze celé pětistovky nejlepších superpočítačů využívá jeho platformy celých 74 procent a už 44 systémů je založeno na procesorech Intel Xeon E5-2600 a z toho tři třídy petascale. Jedním z nich je i zmíněný SuperMUC z Mnichova. Z těchto procesorů se tak dle Intelu staly nejrychleji přijímané modely vůbec.

Zdroj: TZ AMD, IBM
reklama